auto
0

Ford T zvijezda 21. oldtimer susreta u Sarajevu

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu su, na Trgu djece Sarajeva, počeli dvodnevni 21. Oldtimer susreti, u okviru kojih učestvuje 45 automobila i 15-ak motocikala iz regiona, ali i iz evropskih država.

Predsjednik Oldtimer kluba Sarajevo, Nedim Husić-Braco, koji je ujedno i organizator ovih susreta navodi da su učesnici ovog susreta u Sarajevo stigli još sinoć i od jutarnjih sati su obilazili različite dijelove Sarajeva da bi na kraju parkirali automobile na Trgu djece Sarajeva i na taj način počeli dvodnevnu izložbu.

"Oduševljeni smo posjetom. Automobila ima od 1917., koje je najstarije, do nekih 1970-tih godina. Učesnici su iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH i po prvi put imamo posadu iz Makedonije, što je nama veliko zadovoljstvo, jer to znači da se proširio naš krug prijateljstva i sa Oldtimer klubom iz Skoplja", istakao je Husić.

Glavna zvijezda susreta je Ford T iz 1917. godine, a pored njega su i dva rijetka Buicka iz 1922. (samo četiri preostala primjerka) i 1928. (samo šest preostalih primjeraka) te Chevrolet iz istog perioda.

Ipak, iako su Amerikanci zvijezde susreta, Mercedesi su ipak suvereni vladari, budući da čine većinu izloženih automobila. Ostatak izloženih automobila čine Volvo, Opel, Renault, Lancia i Citroen. Tu su se našla i dva "uljeza", stara buba sa "nabudženim" felgama i Porsche 944 s početka '80-ih godina.

Što se motocikala tiče, BMW je apsolutni vladar. Jedini izuzeci su jedan Harley-Davidson i dva Tomosa.

Susreti su privukli veliki broj građana Sarajeva, koji su se fotografisali pored automobila.

"Ja sam došao da vidim kako bih mogao da dovezem svog Minija. Imam dva Minija iz '60-ih godina, od kojih je samo jedan registrovan, a još nikada nisam izlagao u Sarajevu. Zbog toga sam i došao da se raspitam. Što se samih susreta tiče, fantastično je i oduševljen sam. Volio bih da ovo češće vidim u Sarajevu, jer ljudi ovdje vole automobile i starine. U Beogradu je to sve puno veće i obimnije, ali je i ovo ovdje super. Ne bih mogao da izdvojim neki automobil kao favorita, jer su za mene svi izuzetni", izjavio je za Klix.ba Hamdija Vajkić iz Beograda.