auto
0

Buick iz 1922. godine najljepši automobil 21. Oldtimer susreta u Sarajevu

Piše: D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas su na Pozorišnom trgu - Susan Sontag dodjelom nagrada završeni 21. Oldtimer susreti, a titulu najljepšeg automobila odnio je Buick iz 1922. godine.

Tokom dvodnevnih oldtimer susreta posjetitelji su mogli vidjeti 52 automobila i 12 motocikala i diviti se njihovoj ljepoti. Vlasnici automobila i motocikala su stigli iz zemalja regiona, ali i iz Evrope.

Najstariji motocikl je na susretima izložio Andrej Cipot iz Slovenije, vlasnik BMW-a R50/3 iz 1951. godine.

Nagradu za najoriginalniji motor je dobio Marin Vukelić iz Hrvatske, koji u svom vlasništvu ima Tomosa Cobru T12.

Posebno priznanje je uručeno Katji Falkaš, predsjednici kluba Oldtimeri Morska Sobota.

Najstariji automobil na izložbi na Pozorišnom trgu - Susan Sontag je bio Ford iz 1917. godine, koji je stigao iz Mađarske.

Nagrada za najoriginalnije restaurirani automobil je pripala Mercedesu 190 proizvedenom 1958. godine, čije je vlasnik u Sarajevo stigao iz Hrvatske.

Glasanjem posjetitelja je odlučeno da je najljepši automobil 21. Oldtimer susreta u Sarajevu Buick iz 1922. godine, vlasnika Rudolfa Adamka iz Budimpešte u Mađarskoj, koji je dugogodišnji kolekcionar oldtimera.

Nakon dodjele nagrada prisutnima se obratio predsjednik Oldtimer kluba Sarajevo, Nedim Husić - Braco, koji je ujedno i organizator susreta.

"Izuzetno sam zadovoljan brojem učesnika i posjetitelja. Imali smo učesnike iz Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i BiH. Ono što motiviše vlasnike ovih ljepotana da dođu je ljubav prema motociklima i automobilima, kao i ljubav prema Sarajevu. Imali smo priliku vidjeti neke automobile kojima je mjesto u muzeju, a vlasnici su se njima dovezli u naš grad. To je velika ljubav. Nadam se dogodine većem broju učesnika i posjetitelja, a drago mi je vidjeti sve veći broj oldtimera u Sarajevu", izjavio je Husić.