{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU potvrđuje Audi LED-tehniku kao eko-inovaciju

19.4.2013. u 19:27
0
4
EU potvrđuje Audi LED-tehniku kao eko-inovaciju
0
EU potvrđuje Audi LED-tehniku kao eko-inovaciju
LED glavna svjetla Audija dokazano snižavaju potrošnju. Zbog toga je Evropska komisija sad certificirala ovu tehnologiju.
Svjetlosni sistemi utiču znatno na potrošnju nekog automobila: Apsorbovana snaga za konvencionalne halogene jedinice je više od 135 W. U poređenju s tim LED glavna svjetla Audija nude znatno veću efikasnost, sa potrošnjom od oko 80 W.

Sa testovima na ispitnom uređaju EU-komisija je omogućila da se odredi ušteda goriva LED glavnih svjetala Audija, i to za glavno svjetlo, dugo svjetlo i svjetlo za osvjetljavanje registarske oznake. Od deset NEFZ-ciklusa, koje je apsolivaro Audi A6, proizašlo je smanjenje CO2 više od jednog grama po km. Time EU-komisija klasificira LED glavna svjetla službeno kao inovativnu tehnologiju za smanjenje CO2-emisija. Audi je prvi proizvođač, koji dobija ovaj certifikat.

Već 2004. godine LED-dnevno svjetlo za vožnju imalo je svoj debi u Audi A8 W12. 2008. godine slijedio je sportski automobil R8 kao prvi auto u svijetu sa punim LED glavnim svjetlima. Danas je Highend-svjetlo isporučivo u pet serija i to u R8, A8, A6, A7 Sportback i A3.

Ovisno o modelu Audi sasvim različito koncipira LED glavna svjetla. Kod A8 se po jedinici koristi 76 svjetlosnih dioda. Kod Audi A3 u svakom glavnom svjetlu radi 19 LED za glavno i dugo svjetlo, dopunjene sa modulom za svjetlo za svako vrijeme i svjetlom za skretanje kao i svjetlosnim provodnikom za dnevno svjetlo, pozicijsko svjetlo i pokazivaće smjerova. Pored svoje efikasnosti LED glavna svjetla nude prednosti kod sigurnosti i komfora . Sa oko 5.500 Kelvina temperature boje, njihovo svjetlo je slično dnevnom svjetlu , te se zbog toga od njega oči jedva umaraju. Svijetleće diode se ne trebaju održavati i projektovane su za vijek trajanja automobila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: