auto
3

Audi predstavlja nova Matrix LED svjetla

Klix.ba
Audi proširuje svoju lidersku ulogu u tehnologiji osvjetljenja sa svjetskim novitetom: U novom A8, koji na tržište dolazi krajem 2013., debituju Audi Matrix LED svjetla. Sa njima Audi, lider tehnologije u ovoj oblasti, otvara novo poglavlje u automobilskoj tehnici svjetala.

Audi Matrix LED-tehnologija dijeli LED-daljinsko svjetlo u bezbrojne male pojedinačne diode, koje rade u konekciji sa povezanim sočivima ili reflektorima. Upravljane brzim procesorom, one se ovisno o situaciji pojedinačno uključuju i isključuju odnosno prigušuju. Time one stalno isporučuju visoko precizno osvjetljenje i maksimalno moguće iskorištenje svjetla, bez potrebe za mehanikom zakretanja.

U novom Audiju A8 svako svjetlo ima 25 svijetlećih dioda daljinskog svjetla, po pet njih svijetle pomoću zajedničkog reflektora. Kad prekidač svjetla stoji na „automatika“ i uključeno je daljinsko svjetlo, sistem u vangradskoj vožnji postaje aktivan od brzine 30 km/ h, u gradskoj vožnji od 60 km/h. Audi Matrix LED-svjetla isijavaju svjetlo, koje ima specijalni sjaj u vidu kristala. I danju ona djeluju maksimalno atraktivno i markantno, potpomognuta novom optikom za dnevno svjetlo za vožnju.

Čim kamera u A8 obuhvati vozila, Audi Matrix LED-svjetla iskopčavaju daljinsko svjetlo u neophodnim djelimičnim područjima. Sistem radi tako precizno , da se vozila koja dolaze u susret ili ona koja voze ispred isključuju, sva druga područja između i pored se i dalje potpuno osvjetljavaju od strane daljinskog svjetla. Što je bliže vozilo, koje dolazi u susret, to se više LED isključuje ili prigušuje.

Kad je prošao promet iz suprotnog smjera, daljinsko svjetlo u prethodno isključenim djelimičnim područjima se ponovo pali u punoj jačini. Za vozača stalno ostaje svijetlo, homogeno osvjetljenje- znatno bolje nego kod mehaničkih sistema zasjenjivanja konkurencijskih proizvođača.

Kod broja pojedinačnih LED, njihovog aranžmana i kod veličine i dizajna svjetala Matrix LED-tehnologija nudi mnoge fascinirajuće potencijale. Jedna od njihovih sigurnosnih funkcija u Audi A8 je takozvano svjetlo za markiranje; ono kooperira sa opcijskim asistentom za noćnu vidljivost sa označavanjem prepoznatih pješaka. Kad on prepozna osobu u kritičnom području ispred automobila, pojedinačne LED je osvijetle kratko tri puta zaredom- time one pješaka jasno istaknu iz njegovog okoliša i upozoravaju njega i vozača.

Osim toga svijetleće diode Audi Matrix LED-svjetala preuzimaju i funkciju svjetla za krivinu; one pomjeraju težište svjetla u pravac toka svjetla za krivinu. Uz pomoć iskazanih podataka dionice, koje priprema MMI navigacija plus, one ovo čine već kratko prije zakretanja prednjih točkova. Dalja funkcija u novom Audi A8 je signalno svjetlo sa dinamiziranim pokazivačem: LED u žmigavcu pale se u blokovima u taktu od 150 hiljaditinki sekunde u pravcu, u koji vozač želi skrenuti.

Audi je vodeća marka u automobilskoj tehnici osvjetljenja, već godinama marka odlučno stalno napreduje. Ovdje samo kratko najvažnije inovacije širom svijeta: 1994.: Xenon svjetla druge generacije u Audi A8 2003.: adaptive light u Audi A8 2004.: LED-dnevno svjetlo za vožnju u Audi A8 W12 2008.: Puna LED svjetla u Audi R8 2010.: Umreženje svjetla sa navigacionim podacima u Audi A8 2011.: Optički homogena LED-zadnja svjetla u Audi A6

2012.: Signalno svjetlo sa dinamiziranim pokazivačem u Audi R8 2013.: Puna LED-svjetla za kompaktnu klasu 2013.: EU podvrđuje Audi kao prvog proizvođača LED-tehnike kao eko inovacije

Inovacije Audija ne znače samo bolje svjetlo, nego i više sigurnosti, visoku efikasnost i atraktivan dizajn. One koriste mnogim kupcima- LED svjetla su naprimjer već isporučiva u kompaktnoj A3- seriji.I Le Mans sportski automobili Audija - Audi R18 e-tron quattro je upravo ponovo dobio 24-satnu trku Le Mansa koriste već godinama LED svjetla; na pravcima ona osvjetljavaju trkaću pistu daleko oko jedan kilometar.

Audi će svoj napredak postepeno dalje razvijati. Svjetlo vozila od sutra će još preciznije reagovati na uslove okoliša i na višestruk način komunicirati sa njim. Ono će biti regulisano potpuno elektronski i biće zbog novih dinamičkih funkcija još atraktivinije.