auto
0

Chrysler bi mogao da vrati kredite prije 2013. godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa Chrysler mogla bi da vrati kredite od 7,46 milijardi dolara dobijene od američke i kanadske vlade i prije 2013. godine, što bi omogućilo italijanskom Fiatu da preuzme 51 posto akcija američke treće po veličini autokompanije.

Izvršni direktor Fiata Sergio Marcione, koji je istovremeno i šef američke kompanije, najavio je sredinom septembra da bi Chrysler mogao da krene s inicijalnom prodajom akcija (IPO) u drugoj polovini 2011. godine.

Fiat želi da poveća svoj sadašnji udio od 20 posto dionica Chryslera na 35 procenata u narednoj godini, zahvaljujući ostvarenju ciljeva postavljenih 2009. u procesu restrukturiranja posrnule američke firme.

Marcione je rekao da želi da unaprijedi Chryslerovu strukturu kapitala prije IPO, što bi moglo da uključi refinasiranje Chryslerovih dugova SAD-u i vladi Kanade nastalih uzimanjem kredita, a čija efektivna kamatna stopa dostiže 20 procenata, prenosi interenet portal Autonews.

Prema saopćenju Chryslera" o finansijskom stanju kompanije u trećem tromjesečju ove godine, dio američkog i kanadskog kredita dospijeva za naplatu naredne godine, a većina duga stiže u 2017.

Za kupovinu akcija u firmi Chrysler Financials, bivšoj Chryslerovoj filijali koja se bavila odobravanjem kredita za prodaju vozila, zainteresovano je nekoliko velikih banaka, prenijele su u srijedu agencije, ističući da je do povećanog interesa došlo zbog rasta prodaje Chryslerovih kola i oporavka privrede.

Wall Street Journal i agencija Bloomberg nedavno su tvrdili da su za Chrysler Financial, koji se nalazi u vlasništvu holdinga Serberus Cpital, zainteresovane grupa ING i Toronto-Dominion banka.

Seberus je preuzeo većinu Chryslera za 7,4 milijarde dolara 2007, ali je godinu dana kasnije izgubio kontrolu nad tom kompanijom kada se Chrysler zbog pada prodaje kola našao pred likvidacijom.

Chrysler je izbjegao bankrot prošle godine zahvaljujući pomoći američke vlade i italijanskog Fiata, koji je postao vlasnik 20 posto akcija isporučivanjem najnovije tehnologije izrade manjih i ekološki prilagođenih vozila.

Serberus je, međutim, zadržao vlasništvo nad firmom Chrysler Financial, ekskluzivnog kreditora prodaje Chryslerovih vozila.