auto
59

Brazil prekida proizvodnju legendarnog VW-ovog kombija

Klix.ba
Omiljeno vozilo hipija tokom '60-ih godina i legendarni "radni konj" zemalja u razvoju, Volkswagenov kombi, došao je do kraja svog puta.

Brazil je posljednja zemlja na svijetu u kojoj se ovaj kombi još proizvodi, ali samo još do 31. decembra. Volkswagen je odlučio potpuno obustaviti proizvodnju svog kombija.

Više od 10 miliona primjeraka proizvedeno je od kada je kombi predstavljen u Njemačkoj, prije 63 godine. U Brazilu je, od 1957. godine, proizvedeno milion i po primjeraka ovog vozila.

Kombiji su nazvani Type 2, budući da se radi o drugom modelu koji je VW ponudio nakon legendarne Bube.

Kombi je u SAD-u i Velikoj Britaniji, zbog svoje niske cijene, postao veoma popularan i dio popularne kulture.

Fanovi tvrde da mehanički propusti samo doprinose šarmu kombija. Budući da je motor veoma jednostavan, bilo ga je lako popraviti, što je dovodilo do još veće povezanosti vlasnika sa vozilom.

U svijetu se svake godine organiziraju festivali posvećeni isključivo ovom kombiju.

U siromašnim oblastima Južne Amerike i Afrike, kombi je nastavio da se proizvodi još dugo nakon što je njegova proizvodnja obustavljena u Njemačkoj, 1979. godine, budući da nije ispunjavao evropske sigurnosne standarde.

U Brazilu njegova upotreba nije bila toliko romantična kao u SAD-u i Evropi, korišten je kao poštansko i vojno vozilo, pa čak i kao pogrebna kola. Neki primjerci su pretvoreni i u kioske sa brzom hranom. Sada su sigurnosni standardi doveli i do obustavljanja proizvodnje u Brazilu. Propisi, koji na snagu stupaju naredne godine, zahtijevaju da svako vozilo mora imati zračne jastuke te ABS.

Posebna serija od 600 primjeraka predstavljat će posljednje primjerke ovog kombija.

VW je novu verziju ovog kombija predstavio u Ženevi, još 2011. godine, ali nikada nije otišla u proizvodnju.

"Kombi predstavlja slobodu, ima magiju i šarm kakve druga vozila nemaju. On je simbol otvorene ceste i donošenja osmijeha na ljudska lica", kaže Damon Ristau, reditelj dokumentarnog filma "The Bus", koji govori o fanovima kombija.