auto
169

Fanovi se izložbom oprostili od legendarnog VW-ovog kombija

Klix.ba
(Foto: AFP)
Legendarni Volkswagenov kombi Type 2 postao je sinonim za hipije i surfere’60-ih godina, a bio je idealno teretno vozilo zemalja u razvoju. Njegovo epsko putovanje konačno je privedeno kraju.

Ljubitelji VW-a okupili su se na izložbi u Sao Bernardo do Campou u Brazilu, kako bi odali počast legendarnom kombiju, prije obustavljanja proizvodnje 31. decembra.

Brazil je posljednja zemlja na svijetu u kojoj se ovaj kombi nastavio proizvoditi, ali VW je odlučio da 31. decembra okonča 63 godine dugu proizvodnju svog kombija.

Do sada je proizvedeno više od 10 miliona primjeraka kombija koji je obilježio popularnu kulturu ’60-ih i ’70-ih godina, ali i poslužio kao idealan partner radničkoj klasi.

Nazvan je Type 2, jer je bio drugi Volkswagenov model, proizveden odmah nakon još legendarnije “bube”.

Fanovi kombija tvrde da su njegovi tehnički nedostaci samo pojačali njegov šarm, a jednostavnost i lako popravljanje motora dovelo je do snažnijeg osjećaja vlasništva.

U čitavom svijetu održavaju se redovni godišnji susreti fanova I vlasnika ovog kombija.

Proizvodnja kombija u Njemačkoj obustavljena je još 1979. godine, jer vozilo već tada nije ispunjavalo evropske sigurnosne norme. Nova pravila u Brazilu, koja zahtijevaju da svako vozilo posjeduje ABS i zračne jastuke, dovela su do obustavljanja proizvodnje i u ovoj zemlji.

Posebna, komemorativna, serija od 600 vozila bit će posljednji primjerci legendarnog kombija o kojem je snimljen i dokumentarni film “The Bus”.