Četiri nove nijanse
6

BMW proširuje paletu boja za model XM, u ponudi od aprila

E. L.
Potencijalni kupci prvog SUV-a koji "potpisuje“ BMW-ov M odjel uskoro će moći računati na četiri nove posebne boje karoserije iza kojih stoji odjel BMW Individual.

U odjelu BMW Individual već odavno brinu o kupcima koji žele i spremni su dodatno platiti automobil koji će se pojedinim detaljima izdvajati od standardnih opcija, pa će kupcima koji žele nešto drugačiji BMW XM od aprila biti ponuđene četiri dodatne boje karoserije.

Iza naziva Urban Green krije se nijansa zelene boje koja podsjeća na boju na vojnim vozilima, a u opciji je i druga još tamnija nijansa zelene boje koja se krije iza naziva Anglesey Green Metallic i jasno asocira na čuvenu boju British Racing Green koja se ponajviše veže uz trkaće automobile Aston Martina i Jaguara.

Pored spomenutih boja tu su i dvije posebne metalizirane boje koje se kriju iza naziva Petrol Mica i Sepia, a u BMW-u nisu zaboravili spomenuti da je proces nanošenja svih spomenutih boja znatno duži u odnosu na ostatak ponuđene palete.

Podsjećanja radi, 5,11 metara dug BMW XM (oko čijeg se izgleda karoserije koplja i dalje lome) pokreće hibridna pogonska grupa (PHEV) koju čini 4,4-litarski biturbo V8 motor potpomognut elektromotorom. Najveća kombinovana snaga i vrijednost obrtnog momenta iznosi 653 KS i 800 Nm, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde i elektronski ograničenih 250 km/h. Početna cijena u Njemačkoj iznosi 178.000 eura.

Potvrđeno je da će ponuda od jeseni biti proširena i s verzijom XM Label Red, a spomenuta hibridna pogonska grupa u LR slučaju nudit će 750 KS i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Vezani članci