Pojedini napustili salu
56

Žižek zbog stavova o Izraelu i Palestini izazvao negodovanje na Sajmu knjiga u Frankfurtu

B. R.
Slavoj Žižek, filozof (Foto: EPA-EFE)
Slavoj Žižek, filozof (Foto: EPA-EFE)
Izlaganje slovenskog filozofa Slavoja Žižeka na jučerašnjem otvaranju Sajma knjiga u Frankfurtu izazvalo je brojne reakcije zbog njegovih stavova o izraelsko-palestinskom sukobu. Pojedini su napustili salu u kojoj je Žižek izlagao.

Kako piše njemački informativni portal tagesschau, podržao je Palestince u Pojasu Gaze, ali je i osudio napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael s početka ovog mjeseca. Smatra da Izrael ima pravo da se brani.

"No, ne treba zaboraviti mračnu pozadinu Palestine. Na mjestu događaja je potrebno analizirati pozadinu onoga što se dešava. Palestinski narod u Gazi se isključivo tretira kao problem. Izrael im ne predstavlja nikakvu pozitivnu ulogu u bliskoistočnom sukobu", konstatovao je.

Žižek je kazao da je, kako je naveo, terorizam protiv Izraela u suprotnosti sa svim vrijednostima sajma knjiga. Međutim, kako je rekao, kolektivno kažnjavanje miliona ljudi u Gazi je također kontradikcija. Mišljenja je da je prolongiranje dodjele nagrade za književnost palestinskoj autorici Adaniji Shibli skandalozna odluka.

"Oni koji se ne uklapaju u opću sliku različitosti i inkluzije bivaju isključeni. Tako da nisam ponosan što sam ovdje, već me je malo sramota", poručio je.

Povjerenik za antisemitizam Uwe Becker (CDU) se direktno suprotstavio slovenskom filozofu, a nešto kasnije je napustio salu u kojoj je filozof izlagao. Žižek je Beckera nazvao političkim komesarom, a reakciju na njegovo izlaganje je nazvao "DDR-komunističkom".

Iznenađen je zbog negodovanja time što je iznosio svoje mišljenje na sajmu za koji je naveo da bi trebao biti namijenjen za različita mišljenja.

Kasnije je na sajamskoj sceni televizijskih kuća ARD, ZDF i 3sat odbacio da relativizira Hamasov napad te je napomenuo da je više puta pozvao na razumijevanje Palestinaca i na dijalog. Prema Žižekovim riječima, apsolutno je neophodno doprijeti do Palestinaca koji nisu teroristi, prenosi tagesschau.