Svijet
0

Žestoke borbe oko Gadafijeve rezidencije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Žestoke borbe raketama i teškom artiljerijom vodile su se u utorak oko rezidencijalnog kompleksa pukovnika Moamera Gadafija u četvrti Bab el-Azizija u Tripoliju.

Kompleks se nalazi nedaleko od hotela Rixos u kojem su smješteni strani novinari. U 11 sati po evropskom vremenu, hotel je potresla snažna eksplozija u blizini i izazvala paniku među novinarima koji su pobjegli u suteren, javio je dopisnik agencije AFP.

Avioni, najvjerovatnije NATO-vi, nadlijetali su grad u čijim se četvrtima vode borbe između pobunjenika i snaga vjernih Gadafiju.

Režimski vojnici su raspoređeni oko hotela u kojem ima tridesetak međunarodnih novinara.

U hotelu nema ni vode ni struje. Samo jedan sat tokom noći došla je struja i voda.

TV El-Arabija je javila da su snage libijske opozicije napale vojni konvoj koji je krenuo iz Sirte i ubile desetke vojnika lojalnih Moameru Gadafiju, ne precizirajući gdje se napad dogodio i je li konvoj pokušavao doći u pomoć Gadafijevim snagama u Tripoliju.

El-Džezira prenosi da se u libijskom glavnom gradu i dalje puca, a da civilno stanovništvo pomaže opozicijskim snagama da uspostave red i opskrbu u Tripoliju.

NATO je povrdio da su snage lojalne Gadafiju ispalile tri rakete zemlja-zemlja tipa 'Scud' iz Sirte, uporišta lojalističkih snaga, prema Misrati koju drže pobunjenici. Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da se radi o "neodgovornom postupanju" i da prema preliminarnim podacima nema žrtava ni materijalne štete u raketnim napadima.