Svijet
0

Zbog nevremena u Ukrajini zatvoren naftovod koji isporučuje rusku naftu

FENA
Dopremanje ruske nafte prema centralnoj Evropi, Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj, preko Ukrajine, prekinuto je od četvrtka navečer zbog nevremena, saopćile su u petak ukrajinske vlasti, obećavajući brzo uspostavljanje protoka.

"Naftovod Družba je zaustavljen sinoć u 21.50 po lokalnom vremenu zbog problema elektičnog napajanja, nastalog zbog loših klimatskih uvjeta", rekao je glasnogovornik ukrajinskog operatera naftovoda Uktransnafte Oleksandar Dikusarov.

On je precizirao da bi naftovod trebao da ponovo nastavi s radom u 12 sati po lokalnom vremenu i da obezbijedi da manjak količine od 10.000 tona, nastao zbog noćnog prekida, "bude dopremljen u petak ili najkasnije u subotu".

"Imamo sve tehničke mogućnosti da nadoknadimo taj manjak nastao u isporuci Mađarskoj, Slovačkoj i Republici Češkoj", rekao je on.

Radi se o drugom prekidu ovog naftovoda od početka godine, nakon prekida nastalog zbog spora između Rusije i Bjelorusije.

Nakon zapadne i centralne Evrope, Ukrajina je u četvrtak pogođena nevremenom, velikim vjetrovima i jakim kišama, koje je izazvalo mnogobrojne prekide električne struje, posebno na zapadu zemlje gdje je, prema ministarstvu za hitne slučajeve, više od 500 mjesta bilo u mraku.