Ekstremna nepogoda
89

Zastrašujući prizori: Tornado harao kineskim megagradom, pratila ga tuča veličine jajeta

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Snažan tornado pogodio je južni kineski megagrad Guangzhou u subotu poslijepodne, usmrtivši pet osoba i ranivši 33. Jaka kiša i tuča su također pogodile glavni grad pokrajine Guangdong.

Vlasti su rekle da je tornado bio intenziteta trećeg nivoa, dva stepena niže od najviše nivoa pet. Istraga o pričinjenoj šteti je u toku, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua. Sveukupno je oštećena 141 zgrada.

Meteorološka sanica u selu Liangtian u okrugu Baiyun u Guangzhouu, otprilike 2,8 km od mjesta pojavljivanja tornada, zabilježila je maksimalan udar vjetra od 20,6 metara u sekundi oko 15 sati, objavila je Xinhua.

Nepogoda je došla u trenutku kada se pokrajina Guangdong bori s rekordnim poplavama izazvanim jakim pljuskovima u kojima su poginule najmanje četiri osobe, a deseci hiljada raseljeni u nekoliko gradova. Najmanje 10 osoba također se vode kao nestale.

Ranije tog dana, gradske vlasti su izdale upozorenja na grmljavinsko nevrijeme, oluju, tuču i tornado u mnogim okruzima.

Tuča veličine jajeta oštetila je automobile i prozore u četvrtima Guangzhoua Zengcheng i Panyu.

"Tornado i tuča bili su strašni. Rekao sam svojim roditeljima da ostanu kući iako je većina njihovih usjeva povrća oštećena", rekao je Qiu Ruifa, stanovnik Guangzhoua, čiji roditelji žive u ruralnom području u okrugu Conghua.

Vrijeme je uzrokovalo otkazivanje niza letova na aerodromu Guangzhou, jednom od najprometnijih u zemlji.

Zaglavljeni putnici objavili su fotografije i snimke vode, koja se slijeva u objekt iz pukotina na krovu, uzrokujući teške poplave.

Za pokrajinu se u sljedećih pet dana predviđa više kiše, uz visok rizik od jakih pljuskova, tuče i tornada.

Razne dijelove Kine posljednjih su godina pogodili smrtonosni ekstremni vremenski uslovi. Istočnu pokrajinu Jiangxi u martu su pogodili jaki vjetrovi i snažne kiše koje su usmrtile tri osobe. U septembru su dva tornada u istočnoj pokrajini Jiangsu ubila 10 ljudi.