Izuzetno važni trenuci
44

Treći dan velikih borbi u regiji Harkov: Ukrajinci čine sve da zadrže liniju, ali je situacija teška

A. L.
Mapa ratnih aktivnosti u Ukrajini
Mapa ratnih aktivnosti u Ukrajini
U ukrajinskoj regiji Harkov treći dan se nastavljaju velike bitke. Rusija tvrdi da je njena vojska danas zauzela još četiri sela, dok ukrajinske snage tvrde da čine sve što mogu da zaustave napredak neprijatelja.
Šef ukrajinske vojske rekao je u nedjelju da te snage čine sve što mogu da zadrže liniju u Harkovu, za koju je Moskva u subotu saopćila da je zauzela pet sela, ali su suočene s "teškom situacijom".

Iznenadni napad Rusije na regiju Harkov počeo je u petak, prijeteći otvaranjem novog fronta i rastezanjem ukrajinskih snaga. Trenutno je situacija takva da su, osim raketiranja i bombardovanja, vođene borbe i na ulici.

"Jedinice odbrambenih snaga vode žestoke odbrambene borbe, pokušaji ruskih osvajača da probiju našu odbranu su zaustavljeni", rekao je šef ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Dodao je da je situacija "teška", ali da odbrambene snage Ukrajine "čine sve da zadrže odbrambene linije i položaje, (i) nanesu štetu neprijatelju."

Portparol ukrajinske vojske Nazar Vološin rekao je da je napad Rusije fokusiran na gradove Vovčansk, blizu ruske granice, i Lipci, koji se nalazi 20 kilometara sjeverno od grada Harkova.

Uprava grada Vološin je pozvala stanovnike da ostanu mirni, rekavši da Rusija vodi informativnu kampanju kako bi proširila paniku uporedo sa svojim vojnim napadom.

"Stanovništvo treba da ostane mirno... Odbrambene snage se drže, situacija je pod kontrolom", kazali su.

Više od 4.000 civila pobjeglo je iz regije, kaže guverner Oleh Syniehubov, dok Kijev šalje pojačanje kako bi pokušao popuniti jaz u opskrbi povećan kašnjenjem vojne pomoći Zapada.

O dešavanjima u ovoj regiji večeras se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je rekao da se borbe odvijaju u nizu sela u sjeveroistočnoj regiji Harkova, dok se ruske snage pokušavaju probiti preko granice.

Tokom noćnog obraćanja Zelenski je također rekao da se odvijaju žestoke bitke u raznim dijelovima regije Donjeck prema jugoistoku. Kazao je da se "obrambene bitke" odvijaju uz velike dijelove granice u Harkovu, gdje su ruske snage pokrenule veliki oružani proboj u petak.

"Postoje sela koja su de facto pretvorena iz 'sive zone' u 'zonu neprijateljstava'", rekao je predsjednik i dodao: "Okupator se također pokušava učvrstiti u nekima, dok se nekima koristi za proboj naprijed".

Rekao je da borbe "nisu ništa manje akutne" u nekim područjima regije Donjeck, žarišne tačke ruskog sporog intenziteta okupacije istočne Ukrajine.

Trideset oružanih sukoba dogodilo se u protekla 24 sata, rekao je, u sektoru Pokrovsk, sjeverozapadno od grada Avdijivke, a također i u područjima oko Limana, Kupjanska, Kramatorska i drugih područja.

"Ishod rata uvijek ovisi o tome za što ste sposobni, šta možete učiniti, jeste li u stanju oduprijeti se napadima i održati svoje položaje. Moramo to moći. Ono što je najvažnije je naša upornost i ukrajinski rezultat u borbama", dodao je.