Frustriran zbog odluka
0

Zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Izraela podnio ostavku, bio je zadužen za politiku odbrane

FENA
Yoram Hamo, izraelski zvaničnik zadužen za politiku odbrane i strateško planiranje u Vijeću za nacionalnu sigurnost, podnio je ostavku, javila je u nedjelju izraelska državna televizija KAN.

Hamo je podnio ostavku zbog frustracija oko nedonošenja političkih odluka u vezi s budućim akcijama u Pojasu Gaze, javio je KAN.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je saopćilo da je Hamo izrazio svoju namjeru da se povuče prije nekoliko mjeseci, navodeći "lične razloge koji nisu povezani s javnim pitanjima".

Što se tiče situacije u Pojasu Gaze, emiter je naveo da će plan koji je nedavno razmatran u Vijeću za nacionalnu sigurnost uskoro biti predstavljen Kabinetu za sigurnost.

Plan, kako se navodi, predviđa civilnu upravu u Pojasu Gaze za period od šest mjeseci do godinu dana.

Tvrdi se da će osnovne usluge biti isporučene stanovništvu preko privatnih arapskih preduzeća, a na kraju će kontrola Pojasa Gaze preći na lokalne institucije koje nisu neprijateljski nastrojene prema Izraelu.

Izrael je napao Gazu od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra 2023. u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi. Od tada je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno oko 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.