Minimum 22 godine zatvora
35

Osuđen vođa jezivog kulta koji je zarađivao na snimcima uklanjanja penisa, testisa i nogu muškarcima

A. L.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Marius Gustavson, vođa kulta ekstremne modifikacije tijela, koji je zaradio 300.000 funti na videosnimcima uklanjanja penisa, testisa i nogu, danas je osuđen na najmanje 22 godine zatvora.

Ovaj 46-godišnji Norvežanin izveo je najmanje 30 gnusnih postupaka nad muškarcima koji su bili pod pritiskom i izmanipulisani da im modifikuje tijelo, dok su drugi gledali na web stranici pod nazivom 'The Eunuh Maker'.

Grupa, koja je uključivala i medicinsku sestru, 48-godišnjeg Nathana Arnolda, imala je 22.000 pretplatnika i objavljivala je svoje snimke na otvorenoj stranici dostupnoj svakome ko je naišao na nju na Internetu.

Nathan Arnold
Nathan Arnold

Osuđeni i članovi organizacije

Gustavson je, tvrde tužioci, bio na čelu biznisa i opisan je kao "manipulator", koji je prikupio grupu "akolita", privučene devijantnim poslovima, 'seksualnim elementom uvrede i finansijske dobiti.

Norvežanin je držao zamrzivač pun dijelova muških tijela i kuhao je sebi salatu od testisa za ručak. Smrznuo je svoju nogu i odstranio penis prije nego što je zatražio 18.000 funti invalidnine dok je živio u sjevernom Londonu.

Gustavson je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Old Baileyju i mora odslužiti najmanje 22 godine prije nego što bude pušten. Osim njega, osuđeno je i šest drugih članova kulta koji se bavio modifikacijom tijela.

Penzionisani hemičar Peter Wates (67), koji je bio uključen u devet postupaka, osuđen je na 12 godina zatvora.

Bivši hirurški asistent David Carruthers (61), koji je svoje testise držao u zamrzivaču, osuđen je na 11 godina, dok je njegov suprug Ashley Williams (32) osuđen na četiri godine i šest mjeseci jer mu je pomogao da izvadi testis Janusu Atkinu (39). Atkin, koji je studirao veterinu i bio uključen u osam procedura, osuđen je na 12 godina zatvora.

Ashley Williams
Ashley Williams

Nijemac Stefan Šarf (61) osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog vađenja jednog testisa čovjeku u Gustavsonovom stanu u Kamdenu, dok je Rumun Jon Čukur (30) osuđen na pet godina i osam mjeseci.

Prisilio Nacionalnu zdravstvenu službu da mu amputira nogu

Gustavson, koji je ranije radio u Norveškoj kao poštar, dobio je 18.500 funti invalidnine nakon što je prisilio Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) da mu amputira lijevu nogu tako što ju je stavio u suhi led na dva sata. Prodao je četiri penisa na internetu za 700 funti.

Ova praksa je povezana sa subkulturom u kojoj muškarci postaju "nullos" - skraćenica za poništavanje genitalija, tako što im se odstranjuju penis i testisi.

Muškarci su tvrdili da su morali da rade operacije jedni na drugima jer nisu bili dostupni na NHS-u.

Gustavson je također posjedovao nepristojne slike djece i zvjerskih pornića. U jednoj poruci je tvrdio da je kastrirao i imao seks sa osmogodišnjakom.

Sudija Mark Lucraft rekao je:

"Gustavsone, vi ste u velikoj mjeri glavni um iza ovog jezivog poduhvata. Došli ste u Veliku Britaniju iz Norveške oko 2012. godine i preko vaše web stranice Eunuh Maker počeli ste oglašavati takozvane postupke modifikacije tijela. Mnogi provedeni postupci su snimljeni. Web stranica je radila između 14. januara 2018. i 1. marta 2021. Do marta 2021. bilo je preko 22.800 korisnika iz cijelog svijeta. Snimak koji je postavljen bio je izuzetno eksplicitan i bez sumnje dostupan pretplatnicima koji plaćaju kako bi mogli da ga gledaju radi seksualnog zadovoljstva. Bio je to poduhvat velikih razmjera, opasan i izuzetno uznemirujući".

Lucraft je prihvatio da su žrtve očigledno pristale na procedure, ali je dodao:

"Zakon u ovoj zemlji jasno kaže da pristanak nije odbrana onoga što se dogodilo. Možda je to neko ublažavanje - ali izvođenje takvih medicinskih procesa od strane nekvalifikovanih je izuzetno opasno i mnogi se mogu suočiti s problemima za cijeli život. Sve procedure su obavljali medicinski nekvalificirani u sredinama daleko od sterilnih. Oni su vođeni na amaterski i opasne načine. U nekim slučajevima to je nešto više od klaonice ljudi. U nekim slučajevima se koristi medicinska oprema, u nekima su korišteni normalni kućni pribor. U nekim je korištena oprema koja se obično koristi za kastraciju stoke. U mnogim snimljenim procedurama posljedica je veliki gubitak krvi i mnogi imaju jasnu i akutnu bol. Na filmu se čuje kako neko kaže da ne želi da umre".

Sudija je rekao da je Gustavson opasan i da postoji značajan rizik da nanese ozbiljnu štetu daljim prekršajima.

On je pohvalio policijski tim što je pregledao hiljade slika i 400 sati uznemirujućih snimaka kako bi identifikovao optužene i rekao da je istraga bila "četiri puta veća od tipične istrage ubistva".

Gustavson se pojavio na sudu putem videa jer Old Bailey, zgrada Krivičnog suda u Londonu, ne može primiti optuženike u invalidskim kolicima.

Držao aukciju za prodaju dijelova tijela

Postoje dokazi da je žrtvama obećan novac od prihoda od videa. Gustavson je regrutirao pojedince da mu pomognu u njegovom velikom pothvatu. Bio je manipulator žrtvama, koje su i same bile ranjive. Nemoguće je znati koliko je postupaka bilo u godinama kada je web stranica Eunuch Maker bila aktivna. Oni koji su procesuirani su oni koji su identificirani prema snimci pronađenoj na tvrdim diskovima u Gustavsonovom stanu.

Gustavson bi održavao aukcije za prodaju dijelova tijela, a kupcima bi slali penis, zajedno sa snimkom njegovog odrezivanja. Web stranica je imala opcije osnovnog, premium i VIP članstva do 100 funti godišnje.

U jednom incidentu, Gustavson je jednom muškarcu odstranio penis, no procedura je pošla po zlu. Nazvali su hitnu, rekavši da se dogodila "nesreća". U novembru 2020. žrtva se javila policiji i rekla što se zapravo dogodilo, što je pokrenulo istragu. On je jedina žrtva koja je pomogla policiji u istrazi.

Gustavson tvrdi da je obolio od disforije tjelesnog integriteta koju karakterizira "namjera i uporna želja da postane fizički onesposobljen na značajan način."

"Njegova želja da bude arhitekt vlastitog tijela proizašla je iz stanja koje je bilo nepoznato u vrijeme kada je počelo", rekao je njegov advokat Rashvinderjeet Panesar.

"Od malih nogu u pubertetu imao je ideje i namjere prema svojim nogama, a kada je došao u malo starije godine spolne zrelosti imao je želju povrijediti vlastiti penis."

Gustavson je priznao zavjeru za počinjenje teških tjelesnih povreda, pet tačaka optužnice za nanošenje teških tjelesnih povreda s namjerom, posjedovanje kriminalne imovine, tačnije novca, te izradu i distribuciju dva nepristojna videa djeteta između januara 2017. i januara 2020.

Također je priznao da je posjedovao ekstremne pornografske slike i tri tačke za posjedovanje pseudo-fotografija djeteta.

Bivša medicinska sestra Nathaniel Arnold, Jacob Crimi-Appleby i muška prostitutka Damien Byrnes, priznali su da su skidali dijelove tijela s Gustavsona i bili su u zatvoru prošle godine.

Damien Byrnes
Damien Byrnes

Crimi-Appleby imao je seksualne odnose s Gustavsonom, a upoznali su se kad je imao 17 godina. Smrznuo je Gustavsonu nogu, Byrnes mu je uklonio penis nožem za povrće, dok mu je Arnold djelomično uklonio bradavicu skalpelom. Byrnes je ranije osuđen na pet godina zatvora, Crimi-Appleby na tri godine i osam mjeseci, dok je Arnold dobio dvije godine uslovne kazne.