Svijet
0

Zabrana pušenja u Francuskoj stupa na snagu u četvrtak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi dio zabrane pušenja na javnim mjestima u Francuskoj stupa na snagu u četvrtak, pokrivajući radna mjesta, škole i bolnice i odbrojavajući vrijeme za duhanskim dimom zagušene kafee i barove koji moraju do januara iduće godine uvesti tu zabranu.

Pušači će sada morati da stoje na ulaznim stepenicama prodavnica, sportskih klubova i mjesta za zabavu koja još dopuštaju pušenje, dok će "pušački uglovi" u školskim kabinetima i bolnicama potpuno nestati.

Uspaničenim vlasnicima restorana, barova, noćnih klubova i kazina - koji predviđaju gubitak troškova u zemlji u kojoj je skopro svaka treća odrasla osoba pušač - data je godina dana da se pripreme za manji zemljotres.

"Od 1. februara niko ne bi trebao biti prisiljen da udiše dim koji proizvode ostali. Siguran sam da će naša djeca u budućnosti smatrati neuvjerljivim to što smo se bili navikli da pušimo u kancelarijama ili školama", izjavio je prošle sedmice ministar zdravstva Xavier Bertrand.

Pušači koji prekrše zabranu bit će kažnjeni globom od 68 eura ukoliko zapale cigaretu na pogrešnom mjestu, dok će vlasnici firmi biti oglobljeni sa 135 eura.