Kontraofanziva u Ukrajini
0

Uništena još jedna brana na području gdje traju borbe, Ukrajinci vratili tri sela u Donjecku

N. V.
Blizina naselja gdje se vode bitke i poplavljene rijeke (Screenshot: Google maps)
Blizina naselja gdje se vode bitke i poplavljene rijeke (Screenshot: Google maps)
U posljednja 24 sata je ukrajinska vojska u kontraofanzivi ponovo preuzela tri sela u Donjecku, međutim dignuta je u zrak još jedna brana u blizini poprišta borbi.

Ukrajina tvrdi da napreduje u kontraofanzivi ističući pomak koji su napravile ukrajinske snage na jugoistoku, u području Donjecka, gdje su ponovo zauzeli tri sela na liniji fronta.

"Naselja Blagodatne i Makarivka su oslobođena", izjavila je u nedjelju zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar. Treće selo Neskučne, također je u nedjelju preuzela brigada ukrajinske vojske.

Kada je riječ o drugim linijama fronta rečeno je da "trupe nastavljaju ofanzivne akcije" oko istočnog grada Bahmuta, koji je dugo služio kao žarište sukoba. Kijevske snage napredovale su oko rezervoara Berkhivka sjeverozapadno od grada, i na dva fronta južno od grada, u jednom slučaju napredujući čak 1.500 metara (oko milju).

Istovremeno, nijedan položaj nije izgubljen u područjima gdje su ukrajinske trupe u defanzivi, dodala je Maliar.

Ove informacije nije moguće nezavisno verificirati.

Još jedna brana je dignuta u zrak, a Ukrajinci tvrde da su to uradili Rusi kako bi usporili kontraofanzivu. Brana se nalazi na rijeci u Donjeckoj oblasti, a njeno pucanje je izazvalo poplave sa obje strane rijeke.

Brana se nalazi nedaleko od okupiranih sela, a rijeka protiče duž naselja gdje se vode borbe. Međutim, Ukrajinci tvrde da to neće usporiti njihovu kontraofanzivu.

Ranije je dignuta u zrak brana na HE Kahovka zbog čega su nastale ogromne poplave na jugu, koje su do sada odnijele više života.