Svijet
1

Washington šalje dodatna oklopna vozila u Južnu Koreju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države će rasporediti bataljon dodatnih oklopnih vozila, ili oko 800 ljudi i vozila kako bi omogućile "veći odaziv" u slučaju krize sa sjeverom, saopćio je u utorak Pentagon.

Prvi bataljon 12. regimente će biti stacioniran u kampovima Hovea i Stanley sjeverno od Seula, u blizini linije razdvajanja sa Sjevernom Korejom.

"Ova akcija je potpora posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država za odbranu Južne Koreje", naveo je Pentagon u saopćenju.

"Ovo je pojačanje u okviru našeg stožera prema Pacifičkoj Aziji. Ono je planirano prije mnogo vremena", objasnio je pukovnik Steven Warren, glasnogovornik Pentagona.

Dodatna sredstva, sastavljena od 40 tenkova Abrams i 40 oklopnih gusjeničara Bradley, bi trebali stići 1. februara, prema njegovim riječima.

Bataljon "će činiti osposobljenu snagu spremnu za borbe, a bit će raspoređena sa svojom opremom" koja će ostati u zemlji, dok će ljudstvo ostati devet mjeseci.

Washington trenutno ima oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji i sporazum saveza predviđa da američki general na čelu američkih snaga u Koreji preuzme vodstvo 640.000 južnokorejskih vojnika u slučaju rata sa Sjeverom.

Ova operativna kontrola je trebala biti isporučena južnokorejskoj vojsci u decembru 2015. godine ali vlasti Juga su tražile novo pomjeranje nakon nove krize u proljeće s Pyongyangom.

Washington je želio zadržati rok 2015. godine, ali šef Pentagona Chuck Hagel je priznao u toku posjete Seulu u oktobru da transfer treba biti napravljen "prema situaciji" na poluotoku.

Ovo saopćenje je došlo dan nakon susreta u Pentagonu između južnokorejskog ministra vanjskih poslova Yun Byung-sea i Chucka Hagela.

U toku sastanka, oni su "istakli važnost održanja robusne kombinovane odbrane na korejskom poluotoku kao sredstva zastrašivanja protiv provokacija Sjeverne Koreje.