Koristili silu
56

Širom Evrope policija razbila studentske propalestinske demonstracije, stotine ljudi uhapšeno

F. H.
Screenshot
Screenshot
Policija širom Evrope raščistila je propalestinske studentske kampove na brojnim univerzitetima, dok su se studentski demonstracije proširile na brojne univerzitete u svijetu.

Nizozemska policija razbila je kamp na Univerzitetu u Amsterdamu, uhapsila je oko 140 demonstranata, od kojih su dvojica i dalje u pritvoru zbog sumnje da su počinili javno nasilje. Policija je rekla da su neki demonstranti bacali kamenje i vatromet, iako je većina privedenih studenata puštena nedugo kasnije.

Studenti su u ponedjeljak postavili brojne šatore u univerzitetskom kampusu Roeterseiland, zahtijevajući da univerzitet prekine sve odnose s Izraelom kao prosvjed protiv rata u Gazi.

U Njemačkoj je policija razbila demonstracije nekoliko stotina propalestinskih aktivista koji su zauzeli dvorište Slobodnog univerziteta u Berlinu. Demonstranti su podigli oko 20 šatora i oko njih formirali živi lanac. Većina je prekrila lica medicinskim maskama i ogrnula kufijske marame oko glave, uzvikujući slogane poput "Viva, viva Palestina".
A u Švicarskoj je policija u utorak počela rastjeravati propalestinske demonstrante na švicarskom sveučilištu ETH Zurich, saopćila je uprava.

Studenti su prošle sedmice postavili kamp na Univerzitetu u Lozani (UNIL), a demonstracije su se od tada proširili na još najmanje tri mjesta u Cirihu, Ženevi i Lozani. Stotine studenata skandiralo je u ponedjeljak "svi smo mi djeca Gaze" dok ih je promatrao jedan agent osiguranja. Uprava ih je zamolila da se presele, pokazalo je saopćenje UNIL-a, no oni su ostali u zgradi do utorka.