Tajland
0

Vojska zaprijetila, demonstranti se povlače

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tajlandska vojska zaprijetila je da će otvoriti vatru na protuvladine demonstrante pokušaju li probiti zapreke oko finansijskog središta u Bangkoku, nakon čega su demonstranti ustuknuli.

Broj "crvenih košulja", koje žele na vlast vratiti bivšeg premijera Thaksina Shinawatru, smanjen je na 6.500 pošto je tajlandska vlada zaoštrila ton nakon sukoba u kojima je bilo 25 mrtvih i 800 ranjenih prije deset dana. Hiljade policajaca, specijalaca i vojnika, od kojih su brojni naoružani, od ponedjeljka priječe demonstrantima ulazak u Silom, finansijsko središte prijestolnice, a od utorka prijete i oružjem.

"Sigurnosne snage počet će sa suzavcem, ali ako to ne zaustavi demonstrante, upotrebit ćemo prave metke, rekao je vojni glasnogovornik pukovnik Sunsern Kaewkumnerd. Vojska tvrdi da su i prosvjednici naoružani molotovljevim koktelima i sličnim sredstvima. Nakon vojnog upozorenja "crvene košulje" su se povukle, a njihov predstavnik poručio da prije "velike bitke moraju ojačati svoj tabor". Sukobi su u utorak izostali te je berza reagirala porastom od pet posto."

"Crvene košulje" su pripadnici siromašnih seljaka i pristaše Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD), koja od 14. marta traži ostavku premijera Abhisita Vejjajive i prijevremene izbore te povratak milijardera Thaksina Shinawatre, koji je pobjegao iz zemlje pod optužbama za korupciju.

Njihovim se zahtjevima protive "žute košulje", koje okupljaju vojsku, urbanu elitu i rojaliste. Vlada tvrdi da su dugotrajne demonstracije zatvorile 63.000 radnih mjesta zbog prisilnih zatvaranja 13 hotela, pet trgovačkih centara i 30 bankovnih poslovnica.