Velika materijalna šteta
59

Vojni avioni bombarduju Damask

Anadolija
Borbeni avioni vojske lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu bombarduju glavni grad te zemlje Damask, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Borbeni avioni gađali su ciljeve širom Damaska, a u napadima je pričinjena velika materijalna šteta.

Kako javlja Organizacija za praćenje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) u bombardovanju Damaska ubijeno je 80 ljudi, među kojima devetoro djece. Broj stradalih diljem Sirije od od jučer je dosegao 179, saopšteno je iz SNHR-a.

Revolucionarno sirijsko vijeće saopštilo je da su vojni avioni po prvi put "velikim intenzitetom bombardovali periferije Damaska, koristeći bombe na navođenje ali kasatne bombe".

Sirijska novinska agencija SANA, javila je kako je u Halepu, Deri, Hami i Damasku uništeno "više terorističkih položaja".

Predsjednik Nacionalnog vijeća Sirije Abdulbasit Seyda, s druge strane, uputio je pisano saopštenje u kojem je ukazao na kritike upućene Vijeću u smislu donošenja pogrešnih odluka u određenim trenucima. On je napomenuo da su "takve vrste kritika bazirane na predrasudama".

Nacionalno vijeće Sirije sastat će se danas u Dohi, a dva dana nakon ovog sastanka sastat će se predstavnici cjelokupne sirijske opozicije. Kao mogući rezultat sastanka navodi se izbor novog rukovodstva koje bi trebalo predstavljati ujedinjenu opoziciju.