Eksperti UN-a
0

Vodi se istraga o tajnim zatvorima CIA-e

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dva specijalna izaslanika Ujedinjenih naroda objavila su u utorak da će voditi istragu o tajnim zatvorskim centrima koje je koristila CIA u okviru "borbe protiv terorizma".

"Pozivamo sve vlade da surađuju, ne samo zato da objelodanimo činjenice nego i zato da se ubuduće više ne koriste tajni zatvorski centri", rekao je izaslanik UN-a o mučenjima Manfred Nowak, koji će voditi istragu sa svojim kolegom Martinom Scheininom, zaduženim za praćenje poštivanja ljudskih prava u okviru borbe protiv terorizma.

Nowak je nazvao korištenje tajnih zatvora "jednom od najužasnijih praksi" nakon 11. septembra i očekuje da će se "ona okončati ili se možda upravo okončava".

Za oba izaslanika UN-a, neovisni eksperti koje je imenovalo Vijeće za ljudska prava UN-a, prvi signali koji dolaze od nove američke vlade, kao što je najava predsjednika Baracka Obame o zatvaranju pritvorske jedinice Guantanamo, "ulijevaju nadu da je promjena realnost".

Nowak lično smatra da nema više tajnih zatvorskih centara u zemljama Evrope, kao što su Poljska ili Rumunija, za koje se pretpostavlja da su držali takve centre.