Strah od erupcije vulkana
0

Vezuv je najveća prijetnja sigurnosti Italije

Sarajevo-x.com
Planina Vezuv je najveća prijetnja po javnu sigurnost Italije jer bi erupcija vulkana koji se na njoj nalazi mogla ugroziti živote više od milion ljudi, objavio je šef službe za zaštitu Guido Bertolaso na konferenciji za novinare.

"Vezuv je najveća prijetnja za sigurnost u cijeloj Italiji jer cijeli gradovi leže u njegovom podnožju. Za sada je vulkan miran, ali mi znamo da će jednog dana kada dođe do erupcije posljedice biti ogromne", rekao Bertolaso.

U slučaju erupcije vulkana 18 gradova sa 650.000 domova bilo bi ugroženo. Posljednja erupcija Vezuva desila se 1944. godine.

Analize su pokazale da bi sljedeća erupcija vulkana Vezuv mogla biti jačine onog iz daleke 1631. godine, kada je živote izgubilo 4.000 ljudi.

Vulkanska lava i pepeo mogli bi dosegnuti visinu od 19 kilometara i prekriti područje prečnika 24 kilometra, prenosi Telegraph.

"To je najgori mogući scenario", rekao je Bertolaso te objasnio da talijanske vlasti razmatraju plan evakuacije najmanje milion osoba, u slučaju da dođe do erupcije ovog vulkana.