Spasili ga vodiči
44

Sve za selfie: Američki turista preživio pad u krater Vezuva

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki turista preživio je pad u krater Vezuva nakon što je pokušao posegnuti za telefonom kako bi snimio selfie.

23-godišnji muškarac iz Baltimorea pješačio je u subotu sa svojom porodicom kada su zabranjenom stazom stigli do vrha Vezuva, saopštila je napuljska policija lokalnim medijima.

Kada je porodica stigla do vrha vulkana poznatog po uništavanju rimskog grada Pompeja, čovjek, kojeg je NBC News identificirao kao Philip Carroll, posegnuo je za svojim telefonom kako bi napravio selfie na vrhu vulkana visokog 1.218 metara.

Kada mu je telefon upao u krater, u pokušaju da napravi savršenu fotografiju za Instagram, Philip se okliznuo i pao u krater.

"Jutros je turista iz razloga koji tek treba da se utvrde, zajedno sa svojom porodicom krenuo na zabranjeni put, stigo na ivicu kratera i pao u Vezuv", kazao je Gennaro Lametta, vladin zvaničnik.

Paolo Cappelli, predsjednik Presidio Permanente Vesuvio je za Il Mattino, napuljske novine, rekao da je tim vodiča s druge strane kratera koristio dvogled kako bi vidjeli da je Caroll zaista "skliznuo u krater i da je u ozbiljnoj nevolji".

"Četiri vodiča su odmah krenuli i kada su stigli na lice mjesta, jedan od njih se spustio užetom 15 metara kako bi osiguralo turistu u nevolji", rekao je Cappelli.

Napomenuo je i da je Carroll mogao pasti sa visine od 300 metara u krater.

Na fotografiji koju je Lametta objavio na društvenim mrežama vidi se muškarac s modricama na nogama, rukama i leđima, kao i krvavim ogrebotinama na laktovima.

Lametta je napisao da je muškarac bio bez svijesti kada su ga vodiči pronašli. Policija je rekla za CNN da je turisti pružena pomoć, ali je odbio ići u bolnicu.

Gotovo dva milenija nakon što je smrtonosna erupcija 79. godine ostavila gradove Pompeje, Oplontis i Stabiju prekrivene pepelom, Vezuv je i dalje jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u zemlji.

Dok je Vezuv tehnički i dalje aktivan vulkan, posljednja erupcija dogodila se 1944. godine, od kada je vulkan u stanju mirovanja. Najviša tačka vulkana je oko 1.277 metara sa kraterom dubokim 304 metra.

Muškarac iz Baltimorea je preživio, ali neki drugi koji su se pokušali fotografirati na slikovitim, no opasnim lokacijama, nisu bili te sreće.