Svijet
0

Vatikan: Kampanja "Upali jednu svijeću na božićnome drvu"

FENA
Zaklada "Dobri Samarijanac" pokrenula je kampanju pod nazivom "Upali jednu svijeću na božićnom drvu" kako bi prikupila sredstava za liječenje bolesnih od side, posebno u Africi, javlja KTA.

Zaklada, koju je prije dvije godine ustanovio Ivan Pavao II., a povjerena je Papinskome vijeću za dušobrižništvo zdravstva, od darovatelja traži dar od 10 eura.

Potrebno nam je 220 dolara godišnje kako bismo jednoj osobi oboljeloj od side mogli pružiti najosnovnije antiretrovirusne lijekove tijekom godinu dana, istaknuo je kardinal Javier Lozano Barragán, predsjednik Zaklade.

Na novinarovu primjedbu kako se Crkva snažno zalaže u borbi protiv side, kardinal je kazao da je Crkva uvijek uz bolesnike, te napomenuo kako u najsiromašnijim zemljama ima toliko napuštenih ljudi o kojima nitko ne vodi brigu osim Katoličke Crkve.

Kardinal je dodao kako je apostolski nuncij u Gani prije nekoliko mjeseci izvijestio da su prije pomoći koja je stigla putem ove zaklade, u zdravstvenome centru u toj zemlji od side umirale 22 osobe mjesečno.

Nakon kupnje antiretrovirusnih lijekova, zahvaljujući sredstvima koje je prikupila zaklada, broj preminulih pao je na dvije osobe mjesečno, tako da smo zahvaljujući pomoći brojnih dobrih osoba uspjeli spasiti 20 osoba mjesečno, napomenuo je kardinal Barragán.