Svijet
0

Usporeno širenje kolere na Haitiju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Širenje epidemije kolere na Haitiju danas je usporeno i zabilježeno je samo šest novih smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, saopćile su zdravstvene vlasti.

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva dostigao je 259, a tokom prošle sedmice dnevno je umiralo po nekoliko desetina ljudi.

Gabriel Thimote, generalni direktor odjeljenja za zdravstvo, izjavio je da je ukupan broj oboljelih dostigao 3 342, dok ih je juče bilo 3 Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ranije je saopćila da je prerano da se objavi kraj epidemije i odbila da potvrdi da je širenje bolesti dovedeno pod kontrolu.

Kolera, koja je iskorijenjena na Haitiju prije više od 100 godina, pojavila se ponovo prošle sedmice u centralnim i sjevernim dijelovima toka rijeke Artibonite.

"Smatram da je prerano da se kaže da je epidemija okončana. Tok epidemije je veoma komplikovan, pa je skoro nemoguće dati prognozu", izjavio je Daniel Epstein, regionalni šef SZO.

Međunarodne humanitarne agencije pokušavaju da spriječe prodor bolesti u šatorska naselja u kojima poslije razornog zemljotresa u januaru živi 1,3 miliona stanovnika glavnog grada Port o Prensa.

"Imamo svoje timove i šaljemo još ljudi, uključujući epidemiologe, koji imaju iskustva sa kolerom", rekao je Epstein.

Kolera se prvenstveno prenosi prljavom vodom ili hranom. Karakteristični simptomi ove bolesti su povraćanje i dijareja. Ukoliko oboljela osoba dehidrira, smrt može da nastupi za samo nekoliko sati.