Među njima brojna djeca
0

U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

FENA
U nasilju bandi na Haitiju u ovoj  godini ubijenoje više od 1.500 ljudi, među kojima su brojna djeca, dok su deseci linčovani, kamenovani ili su živi spaljeni od strane takozvanih brigada samoodbrane, saopćio  je u četvrtak Ured UN-a za ljudska prava.

Potresni ratovi bandi na Haitiju intenzivirali su se posljednjih sedmica među teško naoružanim suparnicima koji su pokrenuli nove valove napada, uključujući i one na policijske stanice i na međunarodni aerodrom. Premijer Ariel Henry najavio je ostavku 11. marta.

"Sve te prakse su nečuvene i moraju se odmah prekinuti", naglasio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk u izjavi objavljenoj uz izvještaj UN-a u ko me se opisuje "kataklizmička" situacija u toj karipskoj zemlji.

Izvještaj dokumentira 4.451 ubistvo prošle godine i 1.554 do 22. marta . Neki ljudi su ubijeni u svojim domovima u znak odmazde za njihovu navodnu podršku policiji ili rivalskim bandama. Drugi su ubijeni na ulici od snajperista ili u unakrsnoj vatri, navodi se u izvještaju UN-a. Jedna od žrtava je tromjesečna beba.

Naoružane brigade koje su ispunile sigurnosnu prazninu koju je ostavila policija linčovale su 528 osoba osumnjičenih za veze s bandama prošle godine i 59  ove godine, saopćio je Ured za prava UN-a, prenosi Reuters.