Svijet
0

UN traži od SAD-a krivični progon privatnih zaštitara koji počine zločin

FENA
Ujedinjene nacije pozvale su u četvrtak američku vladu da osigura da se svaki privatni ugovarač koji načini prekršaj u Iraku krivično goni. Ubistvo 17 Iračana u pucnjavi u kojoj je učestvovala američka sigurnosna firma Blackwater prošlog mjeseca izazvalo je napetosti između Bagdada i Washingtona i dovelo do poziva za strožiju kontrolu privatnih zaštitarskih firmi, koje su u Iraku zaštićene od krivičnog progona, javio je Reuters.

U novom izvještaju o ljudskim pravima Misija UN-a u Iraku zatražila je od američkih vlasti "da istraže izvještaje o ubistvima koja su počinile ptrivatne zaštitarske firme i uspostave efektivne mehanizme kako bi se smatrali odgovornima za situacije u kojima okolnosti koje okružuju ubistva ne pokazuju opravdan razloga za njih".

Izvještaj pokriva razdoblje od aprila do juna i ne spominje konkretno incident od 16. septembra u koji je bio umiješan Blackwater. On je, ipak, skrenuo pažnju na druge izvještaje o pucnjavama u koje su umiješane privatne zaštitarske firme u tromjesečnom periodu, uključujući i jedan o američkoj firmi od 24. maja.

"Američka vlada trebala bi poduzeti korake da osigura da svi prekršaji učinjeni u Iraku od svih kategorija američkih službenika u firmama po ugovoru budu predmetom krivičnog progona na osnovu zakona", navodi se u izvještaju Misije pomoći Iraku UN-a (UNAMI).

Brojni Iračani smatraju privatne zaštitarske kompanije privatnim vojskama koje djeluju s imunitetom. Iračke vlasti su optužile Blackwater za "namjerno ubistvo" 17 Iračana u prošlomjesečnoj pucnjavi, ali sigurnosna firma tvrdi da su njeni službenici reagirali na zakonit način protiv prijetnje konvoju koji su osiguravali.

Ove sedmice, u drugom izvještaju o incidentu u kojem su učestvovali strani zaštitari, dvije žene su ubijene kada se njihovo vozilo previše blizu primaknulo naoružanom konvoju.

Grupa Unity Resources, u australskom vlasništvu i sa sjedištem u Dubaiju, saopćila je kako je vozač zanemario ponovljeni poziv da zaustavi vozilo.