Svijet
172

"Umjereni" pobunjenici i bivši saveznici SAD-a dječaku odrubili glavu

Klix.ba
Članovi "umjerene" pobunjeničke sirijske grupe koju je nekada podržavao zvanični Washington ove sedmice su objavili video smaknuća dječaka.

Video se na društvenim mrežama pojavio u utorak, a na internet ga je podigla militantna grupa pod nazivom Harakat Nour al-Din az-Zenki. Dječak je priveden u mjestu Handarat blizu Alepa, a potom obezglavljen na stražnjem dijelu pickup kamiona.

Grupa Harakat Nour al-Din az-Zenki poznata je po pomoći koju je u prošlosti dobijala iz Sjedinjenih Američkih Država u sklopu podrške "umjerenim" pobunjenicima, iako ova militantna organizacija više ne dobija američko oružje.

Ipak, postavlja se pitanje koje "umjerene" grupe američka vlada podržava danas.

"Čak i ako ova grupa više ne prima pomoć Washingtona, to pokazuje mjeru moralnog zastranjivanja naše uloge u Siriji", rekao je Daveed Gartenstein-Ross, ekspert za terorizam pri Fondaciji odbrane demokratije.

Kritičari dugo pozivaju na promjenjivu politiku koalicije određenih "umjerenih" pobunjenika sa Sjedinjenim Američkim Državama, a video obezglavljivanja djeteta savršeno prikazuje problematiku uloge Washingtona u Siriji.

Harakat Nour al-Din az-Zenki je na "bijelom" spisku SAD-a bio najkasnije do decembra 2014. godine.