Julija Timošenko za Times
0

"Ukrajini prijeti raspad"

FENA
Julija Timošenko (Foto: AP)
Julija Timošenko (Foto: AP)
Ukrajinsko približavanje Rusiji potiče nestabilnost i može dovesti do raspada zemlje, rekla je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u intervjuu Timesu objavljenom u srijedu.

"Prvi put u 19 godina neovisnosti pojavljuje se pitanje opstanka države, njezinog političkog suvereniteta", rekla je Timesu. "Ljudi su počeli prikupljati potpise za ujedinjenje Krima i Rusije. Na Krimu su počeli protuukrajinski pokreti", dodala je.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je pobijedio Timošenko na izborima u februaru, ukrajinsku je politiku okrenuo prema Rusiji otkako je naslijedio prozapadnog Viktora Juščenka.

Gnjev političkih protivnika izazvao je pristankom na produženje boravka ruske Crnomorske flote na ukrajinskom Krimu do 2042. u zamjenu za jeftiniji plin.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tokom posjete Ukrajini u utorak je rekao da su Kijevu otvorena vrata CSTO-a, odbrambenog saveza bivših sovjetskih zemalja koji vodi Rusija. Dvije su strane pristale obnoviti dugoročnu saradnju nakon pet godina vrlo hladnih odnosa.

Timošenko je Timesu rekla da je iznenađena brzim tempom iznošenja prijedloga za blisku saradnju Rusije i Ukrajine na područjima kao što su energeitka i brodogradnja.

Prošle sedmice je ukrajinski tužitelj ponovno otvorio kaznenu prijavu protiv Timošenko iz 2004. godine, temeljenu na optužbama da je pokušala potkupiti sudije Vrhovnog suda.

Timošenko tvrdi da se vlada pokušava obračunati s opozicijskim pokretima. "Vrijednosti narančaste revolucije vrlo brzo nestaju. Željela bih da to uoče vlade drugih demokratskih država", rekla je.

"Danas u Ukrajini imamo nazadovanje demokratije, uništenje vladavine prava i početak represije nad opozicijom", ocijenila je Timošenko.