Svijet
0

Ukrajina za pomor glađu 1932. okrivljuje Staljina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajina ne smatra odgovornom sadašnju Rusiju za organiziranje "pomora glađu" 1932.-1933. godine, izjavio je u utorak ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

"Želim još jednom naglasiti da Ukrajina ne okrivljuje Rusiju 1932.-1933. godine. Mi okrivljujemo komunističko-staljinistički režim kojeg sada nema", kazao je Juščenko u utorak na zajedničkoj pres-konferenciji s austrijskim predsjednikom Heinzom Ficherom u Beču, javila je agencija Interfax.

Juščenko je izrazio zahvalnost rukovodstvu Austrije za "jasan stav u odnosu na tragediju 1932.-1933. godine".

Fichera je pozvao da učestvuje u međunarodnoj konferenciji posvećenoj "pomoru glađu" koja će biti održana 22. novembra u Kijevu.

U novembru će Ukrajinci obilježiti 76. godišnjicu "pomora glađu 1932.-1933.", stravičnog zločina Staljinove strahovlade koji je, kako navode strane agencije, oduzeo živote oko deset miliona Ukrajinaca.

Metodi provođenja "pomora" smatraju se šokantnim: sovjetska vlada je 1932.-1933. odredila neopravdano visoke planove otkupa žitarica za nasilno stvorene kolhoze u Ukrajini i individualna seljačka gazdinstva. Neispunjavanje normi, koje su faktički nadmašivale realne mogućnosti sela, smatralo se antisovjetskom sabotažom.

Prema takvim selima, a bila su u većini, primjenjivane su kaznene sankcije. Specijalni kazneni odredi išli su od kuće do kuće i oduzimali ne samo žitarice nego sve namirnice, čime su praktično milioni seljaka bili osuđeni na smrt od gladi. Trećina sela bila je upisana na takozvane crne table i pretvorena u geta za izgladnjivanje.