Upali u kuću tokom intervjua
0

Uhapšena dvojica njemačkih novinara i sin Iranke osuđene na smrt

Sarajevo-x.com
Iranske vlasti izvijestile su da su uhapsile dvojicu stranih državljana koji su namjeravali intervjusiati porodicu Iranke Sakineh Mohammadi Ashtiani, koja je osuđena na smrt kamenovanjem. Kako izvještava BBC, uhapšeni su njemački novinari, a osim njih priveden je i sin Iranke, te njegov advokat.

Iranski državni advokat Gholam Hossein Mohseni Ejeie potvrdio je da su uhapšena dvojica stranaca, koja nisu imala dozvolu za intervjuisanje porodice žene osuđene na smrt kamenovanjem. On je izjavio za lokalne medije da je novinare prijavila osoba koja je bila prisutna tokom razgovora, jer je primjetila da stranci postavljaju "sumnjiva pitanja".

"Nakon provođenja relevantne istrage utvrđeno je da te dvije osobe nisu novinari, a sve i da jesu nisu imali odgovarajuće dokumente", kazao je Ejele.

Glasnogovornica Međunarodnog komiteta protiv kamenovanja, Mina Ahadi, kazala je da je znala za intervju. Prema njenim riječima, novinari, sin Iranke i njegov advokat uhapšeni su tokom intervjua.

Naime, ona je potvrdila da je razgovarala sa sinom osuđene Iranke, Sajjadom i njegovim advokatom tokom intervjua i pomagala im u prevodu, no onda je u jednom trenutku čula kako jedan od novinara galami pitajući šta se dešava, ali nakon toga veza je prekinuta.

Od tog trenutka više se nije čula s novinarima, niti sa sinom Iranke i njegovim advokatom.

Ahadi je potvrdila da je riječ o novinarima koji rade za jedan njemački list, no nije željela navoditi imena.

Podsjećamo Sakineh Mohammadi Ashtiani osuđena je na smrt kamenovanjem zbog navodne preljube i saučesništva u ubistvu njenog supruga, no nakon ogromnog pritiska javnosti Iran je donio odluku o suspenziji kazne. Ipak, Sakineh Mohamadi Ashtiani se još uvijek nalazi u zatvoru.