Svijet
0

Učenici počeli svjedočiti o tragediji južnokorejskog trajekta

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Učenici koji su preživjeli potonuće južnokrejskog trajekta u aprilu počeli su a dsvjedoče u okviru suđenja brodskoj posadi.

Učenici daju dokaze putem video veze iz okružnog suda nedaleko od svojih domova, a ne u Gwangjuju, gdje se odvija sudski proces.

Brod "Sewol" prevrnuo se i potonuo 16. aprila, a tada su poginule 304 osobe, uglavnom tinejdžeri koji su išli na školsku ekskurziju.

Posada je optužena za nemar i napuštanje broda. Kapetan i tri oficira optuženi su za "ubistvo svojevoljnim nemarom".

Istražioci tvrde da je brod bio nezakonito prepravljen da bi primio više putnika i tereta, te da je bio preopterećen, prenio je BBC,

U optužnici se navodi da su kapetan i posada doprinijeli većem broju žrtava nalaganjem putnicima da ostanu u kabinama kada se brod nagnuo.

Na trajektu se u trenutku brodoloma kod ostrva Jeju nalazilo 476 ljudi, uključujući 325 učenika iz iste srednje škole. Preživjelo ih je samo 75.

Ova katastrofa izazvala je bijes javnosti Južne Koreje i oštre kritike birokrata i poslovnih ljudi, čija je navodna korupcija dovela do tragedije.

Zvaničnici kompanije Chonghaejin Marine, koja je bila operator trajekta, obuhvaćeni su odvojenim sudskim procesom.

Ranije ovog mjeseca policija je identifikovala tijelo Yoo Byung-euna, koji je bio najtraženija osoba poslije nesreće. Njegov sin Yoo Dae-kyun uhapšen je prije četiri dana. Njihova kompanija bila je vlasnik potonulog broda.