Svijet
0

Ubijen ministar odbrane u napadu bombaša samoubice u Damasku

FENA
U samoubilačkom napadu na zgradu službe nacionalne sigurnosti u srijedu smrtno je stradao sirijski ministar obrane, general Daud Radža, izvijestila je u srijedu sirijska državna televizija, dodajući da je napad počinjen tokom sastanka visokih sirijskih dužnosnika, prenose agencije.

"General Daud Radža stradao je mučeničkom smrću u terorističkom samoubilačkom napadu u zgradi službe nacionalne sigurnosti", objavljeno je na državnoj televiziji.

Mediji su javili da je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv tokom sastanka ministara i zvaničnika službe sigurnosti. Agencija France Presse prenosi kako je u napadu više zvaničnika ranjeno, među njima i ministar unutarnjih poslova Mohamad Ibrahim al-Šar. Svi ranjenici prebačeni su u bolnicu Al-Šami u glavnom gradu.

Jedan je sigurnosni izvor za Reuters kazao da je bombaš samoubica radio kao tjelohranitelj visokih zvaničnika režima predsjednika Bašara al-Asada. Kako prenose agencije, u bolnici je od povrijeda zadobivenih u napadu umro i Asadov šogor Asef Šavkat.

Napad je počinjen uprkos tome što je zgrada dobro osigurana i nalazi se u kvartu Rada u centru Damaska. Na čelu službe nacionalne sigurnosti je 71-godišnji general Hik Ham Iktiar,čija sudbina nije poznata. On je ključna osoba represije koju provodi sirijski režim protiv pobune, a koja je u Siriji počela u martu 2011. godine. Njegovo ime je od 23. maja 2011. na EU-ovu popisu sankcioniranih osoba.

Napad se dogodio u trenutku dok na perifernim dijelovima grada bjesne sukobi snaga sigurnosti i pobunjenika.