Svijet
3

U zračnim napadima u Libiji 50 poginulih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ljudski bilans zračnih napada koje su izvele egipatska i libijska vojska u Libiji i dalje je, u ponedjeljak navečer, neizvjestan, rekao je visoki libijski zvaničnik tvrdeći da je poginulo najmanje 50 ljudi.

Nemoguće je potvrditi iz nezavisnog izvora bilans od "najmanje 50 mrtvih" koji je naveo šef libijske avijacije Saqr el-Džaruši na kanalu egipatske privatne televizije CBC Extra.

"Egipat ima pravo da brani svoju djecu i izvršio je napad u Derni (...). Bilans onih koji su poginuli je najmanje 50", odgovorio je on, upitan o broju poginulih militanata.

Na pitanja novinske agencije AFP, glasnogovornik libijske vojske, pukovnik Ahmed El-Mesmari, je međutim rekao da nije u mogućnosti dati bilans.

Mediji bliski koaliciji milicija Fajr Libye koja kontroliraTripoli, su sa svoje strane izvjestili o sedam civilnih žrtava, od kojih je najmanje troje djece. Ovaj bilans je demantirao El-Mesari, prema kojem su gađane kuće bile prazne.

Libijski i egipatski borbeni avioni su uzeli za mete položaje IDIL-a, podrazumijevajući i skladišta oružja u regiji Derna, oko 1.300 kilometara istočno od Tripolija, rekao je El-Džaruši.

Pukovnik El-Mesmari je rekao da je vojska prenijela u Egipat vijesti o metama ciljane njenim avionima. "Dali smo mete u Egiptu", rekao je on.

El Džaruši je izjavio da postoji "visoki nivo saradnje" između vojska.

Libija je potonula u haos nakon svrgavanja 2011. godine Muamera Gadafija, vlasti ne uspijevaju kontrolirati desetke milicija sastavljenih od bivših pobunjenika koji provode zakon naspram oslabljenih vojske i redovne policije.