Ključni za finansije
59

Ubijeni zvaničnik u Bejrutu je bio jedan od vođa Hamasa, vodio operacije na Zapadnoj obali

N. V.
Saleh al-Arouri, najviši dužnosnik Hamasa i jedan od osnivača vojnog krila te organizacije, šef operacija na Zapadnoj Obali, poginuo je u eksploziji u predgrađu Bejruta, koja izaziva nove strahove da bi sukob između Izraela i Gaze mogao dodatno eskalirati.

Libanske vlasti su odmah poslale poruku da napad koji je izvršen u Bejrutu dodatno komplikuje sukob, dok je iz izraelskih redova jasno poručeno da ovo nije bio napad na Hezbolah ili Liban.

No, vratimo se Arouriju, koji je predvodio prisustvo Hamasa na Zapadnoj obali, a pronađen je i ubijen u Libanu s kojima je održavao dobre odnose, uključujući i Hezbolah.

On je također bio povezan i sa Iranom, ali Hamasu se pridružio još 1987. godine kao vođa islamskog studentskog pokreta koji pomaže uspostavljanje vojnog prisustva Hamasa na Zapadnoj obali.

Ovaj 57-godišnjak je bio osnivački komandant brigade Al-Kasam, vojnog krila grupe iako je on deklarativno bio jedan od političkih vođa. Bio je šef operacija na Zapadnoj obali, a SAD su ga 2015. godine označile kao opasnog globalnog teroristu.

Smatralo se da je on ključna ličnost u Hamasovoj finansijskoj mreži i u pregovorima o taocima/primirju. Više puta je učestvovao u pregovorima sa IDF-om s ciljem zamjene zarobljenika te je 2011. godine uspio dogovoriti razmjenu 1.000 palestinskih zatvorenika u zamjenu za kaplare Izraelske vojske.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je još u augustu 2023. godine prijetio da će ubiti Arourija. To se dogodilo prije nego što je izbio rat između Izraela i Hamasa.

Krajem oktobra, gospodin Arouri se sastao sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom i vođom Islamskog džihada Ziadom al-Nakhalahom kako bi razgovarali o narednim koracima u ratu, ali se pojavilo nekoliko detalja o njihovom razgovoru. Bio je to prvi sastanak te vrste o kojem je javno izvještavano od početka rata.