Vjerovatno krijumčarenje
42

Na jugozapadu Libije pronađena masovna grobnica sa 65 tijela, utvrđuju se okolnosti pogibije

S. Š.
Libija se nalazi na ruti krijumčara migranata
Libija se nalazi na ruti krijumčara migranata
Masovna grobnica s najmanje 65 tijela otkrivena je ove sedmice na jugozapadu Libije, saopćila je u petak agencija UN-a za migracije.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) rekao je da su masovnu grobnicu otkrile libijske snage sigurnosti.

IOM je u saopćenju naveo da je "duboko šokiran i uznemiren". Dodaje se da su okolnosti pogibije "ostale nepoznate, ali se vjeruje da su umrli u procesu krijumčarenja kroz pustinju".

Više od decenije nasilne nestabilnosti od svrgavanja i ubistva diktatora Moamera Gadafija 2011. godini u pobuni koju je podržao NATO, pomoglo je da se Libija pretvori u plodno tlo za krijumčare ljudi i trgovce ljudima, koji su dugo bili optuženi za zlostavljanje migranata.

IOM je rekao da cijeni što su libijske vlasti pokrenule istragu o smrtima. Pozvao ih je da "osiguraju dostojanstven oporavak, identifikaciju i prijenos posmrtnih ostataka preminulih migranata" te obavijeste i pomognu njihovim porodicama.

"Svaka prijava o nestalom migrantu ili gubitku života predstavlja ožalošćenu porodicu koja traži odgovore o svojim najmilijima ili priznaje tragediju gubitka", rekao je glasnogovornik IOM-a.

IOM je rekao da su smrtni slučajevi pokazali "hitnu potrebu za rješavanjem izazova neregularne migracije, uključujući koordiniran odgovor na krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima".

"Bez redovnih puteva koji pružaju mogućnosti za legalnu migraciju, takve tragedije će i dalje biti karakteristika na ovoj ruti", navodi se.

Prema IOM-ovom projektu nestalih migranata, najmanje 3.129 smrtnih slučajeva i nestanaka zabilježeno je 2023. godine duž mediteranske rute prema Evropi, što je čini najsmrtonosnijom migracijskom rutom na svijetu.

IOM je pozvao vlasti u zemljama duž rute da "pojačaju regionalnu saradnju kako bi se osigurala sigurnost i zaštita migranata, bez obzira na njihov status, iu svim fazama njihovog putovanja", piše Guardian.