Eksperimentalna faza
17

U škole u RS-u uveden novi školski predmet - Humanost i bezbjednost

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Učenici devetih razreda osnovnih škola i prvih razreda u srednjim školama bh. entitetu Republika Srpska ove školske godine će dobiti novi školski predmet pod nazivom Humanost i bezbjednost.

Predmet se eksperimentalno uvodi u 20 osnovnih i 20 srednjih škola u ovom entitetu. Riječ je o fakultativnom predmetu, koji se neće ocjenjivatii, rekao je direktor Republičkog pedagoškog zavoda (RPZ) RS Predrag Damjanović.

Ovaj predmet je dio mjera fokusiranih na prevenciju vršnjačkog nasilja, nakon masovnih ubistava u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" u maju.

Sedmično će se u školama održavati jedan čas humanosti i bezbjednosti, a držaće ga nastavnici koji predaju društvene nauke.

Učenici će moći da uče o empatičnoj i asertivnoj komunikaciji, ličnoj i društvenoj odgovornosti, razvijanju adekvatnih oblika ponašanja u fizičkom i virtuelnom okruženju te kako da uoče probleme u školi i društvenoj zajednici i kako da ih riješe.

Nakon ekspertimentalne faze Humanost i bezbjednost bi u narednoj školskoj godini mogao postati obavezan školski predmet.

Osim toga, kako je ranije saopćeno iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, u planu je uvođenje video nadzora u škole i sudentske domove koji ga nemaju, kao i uvođenje školskih policajaca.