Svijet
0

U prevrtanju voza u Kongu poginulo oko 100 ljudi

FENA
Oko 100 ljudi je poginulo kada se noćni voz prevrnuo u centralnom Kongu nakon što su mu popustile kočnice, saopćili su vladini zvaničnici u četvrtak.

Lokomotiva voza prestala je reagirati na kontrole dok je putovala između grada Ileba i pokrajinske prijestonice Kanange, saopćio je Medard Ilunga, direktor kongoanske državne željezničke agencije.

Kondukter nije imao nikakvog načina da zakoči, kazao je. Sedam vagona prevrnulo se u nesreći, dok su ostali djelimično iskočili iz tračnica.

"Nesreća koja se desila u srijedu navečer rezultirala je teškim gubicima od oko stotinu života", izjavio je vladin portparol Toussaint Tshilombo Send za Associated Press. Prema ranijim izvještajima poginulo je oko 30 ljudi.

Nesreća se desila 160 kilometara sjeverozapadno od Kanange - prijestonice kongoanske pokrajine Kasai Occidental - neposredno prije ponoći, kazao je Ilunga. Kondukter je bio u stanju da zatraži pomoć.

UN su poslale helikopter s doktorima, bolničarkama i medicinskom opremom na mjesto nesreće kako bi pružili pomoć vojnim i civilnim vlastima u spasilačkim naporima, izjavio je Kemal Saiki, portparol mirovnih operacija UN-a u toj centralnoafričkoj zemlji.

Ujedinjene nacije imaju velike etablirane snage u Kongu kako bi pomogle toj nemirnoj zemlji u njenoj tranziciji ka demokratiji nakon decenija ratova i korumpiranih diktatura.

Putevi i željezničke linije zloglasni su po svojoj oronulosti u Kongu - zemlji veličine zapadne Evrope. Većina puteva u Kongu izgrađena je prije više od 100 godina, kada je ta zemlja bila belgijska kolonija.