Nakon napada Irana
58

U New Yorku se održava sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, Guterres poslao važne poruke

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon jučerašnjeg napada Irana na Izrael, sazvana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na zahtjev Izraela, koja je upravo u toku u New Yorku.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres otvorio je sjednicu kazavši kako je Bliski istok na rubu.

"Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punog razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju. Sada je vrijeme za maksimalnu suzdržanost", kazao je.

Rekao je da je Iran pisao predsjedniku Vijeća sigurnosti tvrdeći da je napad na Izrael bio defanzivni nakon napada na njegov konzulat u Damasku u Siriji.

Guterres je podsjetio članove da "povelja Ujedinjenih naroda zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države".

Napomenuo je i da napadi na diplomatske prostorije nisu dozvoljeni.

"Vrijeme je da se povučemo s ruba. Od vitalnog je značaja izbjeći bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku. Civili već snose najveći teret i plaćaju najveću cijenu", poručio je.

Guterres je rekao da je odgovornost svih članica da pomognu u osiguravanju primirja u Gazi, bezuvjetnom oslobađanju izraelskih talaca koje drži Hamas, i da "neometano" isporuče pomoć.

Takođe je rekao da se nasilje koje se dešava na Zapadnoj obali mora prekinuti.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir", izjavio je on, za koju je rekao da se "podriva iz sata u sat".

Dodao je i to da "ni region, ni svijet, ne mogu sebi priuštiti više rata".