Prihvaćen zahtjev Rusije?
234

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo hitnu sjednicu o situaciji u BiH, najavljeno obraćanje Cvijanović

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na stranici Vijeća sigurnosti UN-a najavljena je hitna sjednica na kojoj će tema razgovora biti situacija u Bosni i Hercegovini. Zakazani termin sastanka je 30. april, u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.
Ovo je ranije najavio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je kazao da je Rusija zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o BiH. Na stranici Vijeća sigurnosti UN-a stoji najavljen događaj, ali ne i detalji o tome ko je tražio ovu sjednicu.

Iz Banje Luke je saopćeno kako će se na ovoj sjednici Vijeća sigurnosti obratiti članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, ali u online formatu s obzirom na to da je na američkoj crnoj listi i uopšte ne može dobiti njihovu vizu.

Na RTRS-u navode kako su Amerikanci uputili zahtjev da se obrati i Christian Schmidt, no svi govornici neće biti poznati do samog početka sjednice, s obzirom na to da konačna lista govornika može biti utvrđena i na početku sjednice.

Istovremeno, iz Vlade RS-a su uputili novi izvještaj entiteta Vijeću sigurnosti UN-a, koji se ne razlikuje mnogo od ranijih. Pohvaljen je napredak na evropskom putu, krivica za sve zastoje adresirana je na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta i drugih pripadnika međunarodne zajednice.