Svijet
16

U Libiji vlada apatija, samo milion ljudi se prijavilo za izbore

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijci su u četvrtak izašli na izbore kako bi izabrali Ustavotvornu skupštinu, nakon što je većina Libijaca razočarana rezultatima revolucije iz 2011. u kojoj je svrgnut i pogubljen dotadašnji lider Muamer Gadafi.

Za izbore je registrovano nešto više od milion birača, što je znatno manje u odnosu na izbore 2012. kada se za izbore registrovalo 2,7 miliona od 3,4 potencijalnih birača.

"Tri godine nakon revolucije, Libijci su vrlo razočarani. To ne znači da oni žale za prošlim sistemom, ali su duboko zabrinuti zbog nedostatka sigurnosti i slabosti vlasti", izvještavaju novinari France 24 iz Libije.

Mandat prijelaznom parlamentu istekao je 7. februara, ali je produžen do novih izbora koji će biti održani u junu ove godine. Proces izrade novog ustava je glavna prepreka tome izboru, koji kasni upravo zbog kašnjenja sa stvaranjem novog ustava.

Jedan od zadataka jeste pravilna raspodjela moći između tri regije u Libiji, budući da je pod Gadafijem Libija bila snažno centralizovana zemlja. Tako danas u Libiji stanovništvo u istočnim i južnim provincijama mora putovati kilometrima daleko kako bi riješili čak i najmanji birokratski problem.

Novi ustav je jedan od načina da ovaj problem bude riješen i da regije budu koliko-toliko ravnopravno razvijane. Drugo ključno pitanje je šerijat, jer većina Libijaca želi da šerijat bude dio ustava. No, u ovom trenutku najvažnije pitanje za gotovo šest miliona građana Libije je pogoršana sigurnosna situacija u zemlji.