Nacionalistička nostalgija?
0

VIDEO / U holu zgrade Vijeća EU tepih s mapom Velike Mađarske

FENA
Veliki tepih koji je Mađarska postavila u holu zgrade u kojoj je sjedište Vijeća Evropske unije, kako bi obilježila početak svog predsjedavanja Uniji, kritikovan je zbog neprimjerene nacionalističke nostalgije vlasti u Budimpešti.

Mađarska vlada je tepih veličine 202 kvadratna metra postavila u sjedištu Vijeća EU, gdje se sastaju zvaničnici iz 27 država članica Unije.

Na tepihu je predstaljena hronologija historijskih događaja, mađarski kraljevi, kompozitori i naučnici, a kritiku je izazvala mapa Velike Mađarske iz 1848. godine, kada je vladala velikim dijelom današnje Slovačke, Rumunije i drugih susjednih zemalja, prenio je BBC.

Austrijski član Evopskog parlamenta Ulrika Lunacek izjavila je da mapa, koja se nalazi u centralnom dijelu tepiha, predstavlja trenutnu namjeru mađarskog premijera Viktora Orbana da "prevaziđe Trijanonski sporazum", koji je potpisan 1920. i kojim je Mađarska izgubila dvije trećine teritorije.

"To je veoma nazadan stav Orbana, koji uopšte nije u pravcu zajedničke evropske budućnosti. To je, također, potpuno pogrešno shvatanje trenutnih izazova s kojima se suočava EU", rekla je Lunacek.

Rumunski poslanik Joan Mirča Pasku je rekao da "važnost koja je pridata 'Velikoj Mađarskoj' nije najnadahnutiji simbol za predsjedništvo Mađarske EU-om".

"Takvi potezi će vjerovatno izazvati nacionalističke reakcije u EU, u trenutku kada je Uniji najpotrebnija solidarnost, kazao je Pasku.

Portparol mađarskog predsjedništva Marton Haždu je odbacio kritike, tvrdeći da je tepih "u suštini hronologija kulturnih, povijesnih i naučnih simbola ili slika Mađarske".

Neki političari u Slovačkoj, gdje živi velika mađarska manjina, takođe su osudili postavljanje takvog tepiha, naveo je BBC.

Tepih je osmislila umjetnica Livija Papaj, a odobrila ga je mađarska vlada.