Afganistan
0

U dva potresa poginulo 19 osoba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dva potresa pogodila su istočni Afganistan u petak ujutro a namjanje 19 osoba je poginulo i uništeno na desetine kuća, saopćili su zvaničnici.
  • Potresi su uništili stotinjak kuća u dva sela u pokrajini Nangarhar, saopćio je portparol pokrajinskog guvernera, Ahmad Zia Abdulzai.

Pokrajinski policijski načelnik, Ghafor Khan, izjavio je da je poginulo najmanje 19 osoba. Jedan mještanin tvrdi da je broj poginulih znatno viši.

Zvaničnici su otputovali na mjesto nesreće.

Američki geološki institut javio je da je pokrajina Nangarhar pogođena s dva potresa, jednim oko 5,5 stepeni po Richterovoj skali oko dva sata ujutro, i drugi jačine 5,1 stepeni dva sata kasnije.

Khan je izjavio da su dva sela pretrpila najveću štetu, Sargad Kheil i Khodi Kheil, oba u oblasti Sherzad, oko 90 kilometara istočno od Kabula.

Mještanin iz Sherzada, Shah Mohammad Khan, izjavio je za Associated Press da je 40 osoba poginulo a 60 povrijeđeno, ali vladini zvaničnici nisu mogli potvrditi te brojke.

Afganistanski planinski lanac Hindu Kush pogodi na desetine manjih potresa svake godine. Brojne afganistanske kuće izgrađene su od sušenog blata, tako da čak i slabiji potresi izazivaju brojne pogibije i velike štete na infrastrukturi.