Svijet
0

U Darfuru oko 2.200.000 izbjeglica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Darfuru je od početka godine oko 240 hiljada osoba moralo napustiti svoje domove, tako se broj izbjeglica od početka oružanih sukoba popeo na 2 miliona i 200 hiljada, stoji u izvješću UN-a koje govori o pogoršanju humanitarnog stanja u toj sudanskoj pokrajini, javlja KTA.

Izbjeglički kampovi su prepuni, a nedavne su kiše pogoršale uvjete stanovništva; stanje u izbjegličkim kampovima još više čini dramatičnim nasilje oružanih skupina, od kojih nisu pošteđeni ni humanitarni djelatnici. Od početka godine poginulo je pet službenika, petorica su oteta, a drugi su više od dvadeset puta morali mijenjati svoje stožere, stoji u izvješću.

Humanitarni djelatnici dopremaju humanitarnu potporu za više od 4 milijuna i 200 tisuća osoba, od kojih je oko tri milijuna u srpnju primilo pomoć od Svjetskoga prehrambenoga programa UN-a.

Imajući u vidiku mirovne pregovore za Darfur, koji bi se 27. listopada trebali održati u Libiji, Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a poželio je da u UN-u budu sposobni odrediti vlastitu strategiju i tijek procesa.

"To će biti korak naprijed, morat ćemo udvostručiti svoje napore kako ne bismo izgubili ostvareni zanos", izjavio je glavni tajnik i dodao kako je tražio od sudanskog predsjednika da zaustavi nasilje, zaštiti humanitarne djelatnike i ljudska prava stanovništva.

Mirovni je proces bio i bit će veoma nestabilan, stoga ga čitava međunarodna zajednica mora podržati, zaključio je Ban Ki-moon.