Počinjeni zločini
0

Rat u Sudanu: Pobunjenici iz Darfura se pridružili vojsci u borbi protiv paravojske

F. H.
Mapa: Sudan War Monitor
Mapa: Sudan War Monitor
Dvije pobunjeničke skupine iz sudanske regije Darfur kažu da će se boriti uz vojsku u građanskom ratu u zemlji. Ovo se događa nakon što su paravojne snage za brzu podršku (RSF) postigle velike uspjehe u Darfuru, gdje su optužene za etničko čišćenje.

Vođa pobunjenika Gibril Ibrahim rekao je za BBC Newsday da žele braniti svoje civile od RSF-a, za koje kaže da žive zakapaju ljude. Rekao je da odluka o udruživanju snaga s vojskom nije bila laka.

Lider Pokreta za pravdu i jednakost (Jem) rekao je da je bilo potrebno sedam mjeseci da se postigne dogovor. Odnos između Jema i sudanske vojske je napet. Brata gospodina Ibrahima ubila je vojska, koji je prethodno bio vođa grupe.

Jem i Sudanski oslobodilački pokret (SLM) uzeli su oružje u Darfuru 2003. godine, optužujući vladu za marginaliziranje crnačkih afričkih zajednica u regiji.

Vlada je tada mobilizirala arapske milicije protiv njih, što je dovelo do onoga što je opisano kao prvi genocid u 21. stoljeću.

Te su se milicije od tada transformirale u RSF, koji se od aprila bori protiv vojske za kontrolu nad zemljom. RSF je zauzeo nekoliko ključnih gradova u Darfuru posljednjih sedmica, uključujući drugi najveći grad u zemlji, Nyalu.

Prošle sedmice pojavili su se izvještaji da su masakrirali stotine ljudi u glavnom gradu zapadnog Darfura El Geneini.

RSF je odbacio odgovornost za ubistva, rekavši da su bila dio plemenskog sukoba.

Zajednička izjava Jema i SLM-a glasi: "Najavili smo prekid svake neutralnosti i pridruživanje vojnim operacijama na svim linijama bojišnice bez oklijevanja."

Ibrahim izrazio je zabrinutost zbog napretka RSF-a, rekavši da se boji da će Sudan završiti podijeljen. Postoji strah da bi mogla proglasiti vlastitu vladu u osiromašenoj zapadnoj regiji razorenoj ratom.