Svijet
0

Tužioci čekaju na odluku suda o izmještanju suđenja Rasimu Deliću

FENA
Tužioci ITCY-a u ponedjeljak čekaju odluku u posljednji čas na svoj zahtjev da se izmjesti suđenje bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću optuženom po osnovu komandne odgovornosti za ubistva, silovanja i okrutno postupanje vojnika pod njegovom komandom tokom rata 1992-95. godine.

On je jedan od najviše rangiranih Bošnjaka koji su se pojavili na suđenju pred sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji je optužio više od 160 osumnjičenih, od kojih su većina Srbi, javio je AP.

Njegovo suđenje trebalo bi početi u ponedjeljak u Haagu, ali se tužioci nadaju da će slučaj biti prebačen u Sarajevo, gdje tvrde da bi mogli imati snažniju argumentaciju.

Tužba tvrdi kako Delić nije uspio obuzdati islamske borce, poznatije kao mudžahedine, koji su ubijali zatvorenike i odrubljivali im glave tokom rata.

On se predao sudu nakon što je optužen u 2005., i izjasnio se nevinim po svim tačkama optužnice.

U cilju ubrzanja suđenja, sudije su smanjile broj svjedoka tužbe koji se mogu sazvati na 55 s prvobitno zatraženih 91.

Tvrdeći kako bi se slučaj trebao prebaciti sudu u BiH, tužilac Daryl Mundis poručio je sudijama u petak kako ograničenja znače da tužba sada može "predočiti samo krnju sliku krivice optuženoga".

Do ponedjeljka ujutro Tribunal još nije donio odluku o zahtjevu da se suđenje izmjesti.

Članica Delićevog tima odbrane, Vasvija Vidović, insisitirala je na suđenju u Haagu, rekavši kako bi Delić morao čekati najmanje deset mjeseci prije nego što suđenje započne u Sarajevu.

"To sasvim sigurno nije u interesu pravde", kazala je.

Tribunal je pod rastućim pritiskom Ujedinjenih narod, koji insistiraju na tome da više miliona dolara skupi sud brzo završi s radom. Sud je suočen s rokom od 2008. godine da zavrđi svoja suđenja.