Svijet
0

Turska: Sirija će izgubiti 100 miliona dolara godišnje

SRNA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan
Turska je danas saopštila da će Sirija izgubiti više od 100 miliona dolara godišnje u prihodima od transporta jer je Ankara našla alternativne puteve za izvoz robe na Bliski istok i u Persijski zaliv.

Turska još trguje sa Damaskom, ali traži nove puteve za Bliski istok od kada su pogoršani odnosi sa Sirijom.

   Odnosi su propali nakon kritika Ankare na račun predsjednika Bašara al Asada zbog njegovog obračuna sa demonstrantima.

   "Sirija će izgubiti u ovom procesu uvođenja novih alternativnih puteva", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva privrede.

   U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo okončalo razgovore o početku izvoza robe u Egipat preko mora u januaru i odatle preko kopna u Zaliv.

   Turski kamioni biće prebacivani brodom u Egipat u luku Nuveiba radi trgovine sa Jordanom i lukom Safaga, radi trgovine sa Saudijskoj Arabijom. Turska je saopštila da razmatra i druge puteve.

   "Kada se Ankara okrene alternativnim putevima gubitak Sirije u prihodima od transporta iznosiće više od 100 miliona dolara godišnje", navodi se u saopštenju.
   Većinski muslimanska Turska, rastuća politička i ekonomska sila na Bliskom istoku, bila je jedna od najbližih saveznika Sirije u regionu, a premijer Tajip Erdogan izgradio je čvrste odnose sa Asadom.

   Ali, kako se nasilje pogoršavalo i Asad ignorisao savjet Erdogana da prekine represiju civila i provede hitne reforme odnosi su se pogoršali i turski premijer je otvoreno rekao da Asad treba da se povuče.

   Turska je ranije slijedila stav Arapske lige i uvela sankcije Siriji, za koje rekla da su joj meta vlada, zamrzavanje državnih sredstava, zabrana ulaska višim zvaničnicima i suspenzija finansijskih transakcija.

   Sirija je odgovorila suspenzijom blilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini i uvođenjem tarife od 30 odsto na robu iz Turske, kao i posebne poreze na gorivo i teret.

   Turska je bila glavni trgovinski partner Sirije sa godišnjim trgovinskim obrtom od 2,5 milijardi dolara.