Veteran terorizma
55

U Siriji ubijen osnivač ozloglašene Al Nusre: Bombaš ga pozdravio pa se raznio u njegovoj kući

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Osnivač bivše podružnice Al Kaide, fronta Al Nusra ubijen je jučer kada se bombaš samoubica raznio u njegovoj gostinjskoj kući.

Tri izvora rekla su da je Abu Maria al Kahtani, čije je pravo ime Majsr al Džaburi, preminuo nakon što je stigao u bolnicu s teškim ranama zadobivenim kada se bombaš samoubica detonirao nekoliko sekundi nakon što ga je pozdravio u gradu Sarmada.

Nekoliko drugih je ranjeno, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni. Kahtani je bio jedan od osnivača Nusra Fronta, bivšeg ogranka Al Kaide u Siriji koji se preimenovao u Hajat Tahrir al Šam (HTS) nakon što je raskinuo veze s Al Kaidom.

HTS je potvrdio Kahtanijevu smrt u objavama na društvenim mrežama i okrivio ISIL, ideološki rivalsku grupu. Trenutno niko nije preuzeo odgovornost za napad. Kahtani je bio pobunjenik koji se borio protiv američkih snaga nakon invazije na Irak pod vodstvom SAD-a 2003.

Preselio se u Siriju nakon 2011. kako bi se pridružio pobunjenicima koji se bore protiv vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Kahtani, koji se posvađao s vodstvom HTS-a, pušten je iz zatvora prošli mjesec nakon što je proveo šest mjeseci u zatvoru pod optužbom da je komunicirao sa zabranjenim grupama.

Hajat Tahrir al Šam, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Sjedinjenih Američkih Država, dugo je na meti sirijske vlade i ruskih snaga. Grupa se bori s glavnim pobunjeničkim skupinama koje podržava Turska i koje također kontroliraju dijelove teritorija duž granice s Turskom u sjeverozapadnoj Siriji.