Dva aviona s pacijentima
100

Turska prva koja je primila pacijente iz Gaze, čeka dozvolu da otvori bolnicu na prijelazu Rafah

L. S.
Turska je primila više od dvadeset palestinskih pacijenata oboljelih od raka, prve grupe koja je prešla iz Gaze u Egipat.

Dva turska aviona sa pacijentima, među kojima su mnogi i djeca, sletjela su na aerodrom u Ankari kako bi im bila ukazana pomoć. Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan posjetio je pacijente kako bi im poželio dobrodošlicu i dobre želje dok je bio upoznat sa njihovim stanjem u gradskoj bolnici Bilkent.

Turska je poslala ukupno 666 tona pomoći, uključujući brod prošle subote natovaren materijalom za terenske bolnice, kola hitne pomoći i generatore u Egipat za liječenje civila koji su uspjeli pobjeći od nemilosrdnih napada Izraela na grupu otpora Hamasa u enklavi.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca rekao je da je 27 pacijenata prevezeno u Tursku iz Egipta, zajedno sa 13 pratilaca, ne precizirajući da li je riječ o ljekarima ili članovima porodice.

Koca je bio u Egiptu radi razgovora o isporuci humanitarne pomoći Gazi. U srijedu su on i njegov egipatski kolega Khaled Abdel Ghaffar posjetili palestinske pacijente evakuirane u bolnicu Nasr Research Institute i bolnicu Sheik Zuwaid u Kairu.

On je rekao da bi pacijenti mogli biti prebačeni u Tursku zahvaljujući koordinaciji između Turske, Egipta i Izraela nakon što je bolnica tursko-palestinskog prijateljstva prestala raditi zbog nedostatka goriva.

Turska sada čeka dozvolu Egipta da otvori svoju prvu terensku bolnicu na prijelazu Rafah.

“Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti – naši napori idu u tom pravcu, uspjeti da uspostavimo terensku bolnicu u Gazi, na području blizu kapije Rafah”, rekao je Koca.

Turska je prva zemlja kojoj je Egipat dozvolio da isporuči pomoć brodom i izvuče pacijente iz Gaze.